
Bilim adamları, Güney Afrika'nın fosil bakımından zengin bölgelerinde dünyadaki en ölümcül hastalıklardan biri olan kanserin, bilinen en erken vakasını keşfettiler. Araştırmacılar 3 boyutlu görüntüleme yöntemini kullanarak, 1.6 ile 1.8 milyon yıl önce, Swartkrans Mağrası'nda ölmüş olan bir insan akrabasına ait ayak kemiğinde, osteosarkom denilen agresif bir kanser türünün tanısını koydular. Bu keşif, özellikle sanayileşmiş ülkelerde, modern yaşam tarzlarının kanser vakalarını arttırmasına karşın, hastalık tetikleyicileri insan evrim geçmişinin derinlerinde gömülü olduğunu ortaya koyuyor. Kanserin kesin kökeni, tartışma kaynağıdır ve bunun bir sebebi de tarihsel kanıtların azlığıdır. Hastalığa en erken atıfın, M.Ö. 2600 yıllarında yaşayan Mısır’lı hekim Imhotep'e dayandığı düşünülmektedir. Imhotep yazılarında, bilinen her tedaviye dirençli "göğüste şişen bir kitle" ile karakterize bir rahatsızlıktan bahsetmektedir. Ancak eski metinlerin çoğunda hastalığa dair çok az bilgi mevcuttur ve malign tümörlerin anatomik olarak doğru tanımları 18. yüzyılda ortaya çıkmıştır. Kanserin tarihsel kayıtlarda göreceli olarak yeni ortaya çıkan bir hastalık olmasının muhtemel nedeninin, hastalığın en sık 65 ve üstü kişileri etkiliyor olması ve uzun bir süre insanların sadece çok küçük bir kısmının bu kadar uzun yaşaması olduğu düşünülmektedir.
Herhangi bir zamanda yaşayan bireylerin kemiklerinin yalnızca küçük bir bölümünü muhafaza eden fosil kayıtlarında kanser için kanıtlar bulmak zordur. Bazı araştırmacılar, korunmuş yumuşak dokuyu inceleyebilecekleri mumyalanmış cesetlerde cevaplar aramışlardır.1990'da Peru'daki binlerce yaşındaki mumyaya uygulanan otopside, 30 yaşının ortalarındaki bir kadında, sol üst kolda malign bir tümör ortaya konmuştu. Araştırma ekibi, mikro-CT görüntüleme adlı bir yöntem kullanarak fosilin detaylı 2-boyutlu ve 3-boyutlu görüntülerini inceledi. Görüntüler kemik içinde yoğunluk farkları kaydetti ve parçanın her yönden görüntüleri oluşturuldu. Kemik dokusunun anormal büyüme paterninde, özellikle karakteristik karnabahar benzeri bir dış görünüm ile osteosarkom tanısı koydular. Sol ayaktan bir ayak parmağı kemiğinin bir parçası olan fosil iskeletin bulunmuş tek parçasıydı. Araştırma ekibi, tümörlü daha eski bir fosili daha analiz etti. Swartkrans’a yakın Malapa adlı bir bölgede, 1.98 milyon yıllık, Australopithecus sediba iskeletinden bir omurgada benign bir büyüme keşfettiler. Bu keşiften önce, bilinen en eski benign büyüme, Hırvatistan'da bir Neandertal'in 120.000 yıllık kaburgasına aitti.
http://news.nationalgeographic.com/2016/07/oldest-human-cancer-disease-origins-tumor-fossil-science/
Edward J. Odes Patrick S. Randolph-Quinney (contact author) Maryna Steyn Zach Throckmorton Jacqueline S. Smilg Bernhard Zipfel Tanya Augustine Frikkie De Beer Jakobus W. Hoffman Ryan D. Franklin Lee R. Berger (28 July 2016) 'Earliest hominin cancer: 1.7-million-year-old osteosarcoma from Swartkrans Cave, South Africa', South African Journal of Science, pp. 5 [Online]. DOI: http://dx.doi.org/10.17159/sajs.2016/20150471
+ Tüm Referansları Göster