Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Bazı insanlarda, alkol tüketiminden sonra yüzde hafif veya çok belirgin bir yüz kızarması görülür. Alkol tüketiminin bu etkisi Doğu Asya kökenli insanlarda daha yaygındır. Bu durum acil sağlık sorunlarına yol açmasa da, yüksek tansiyon ve belirli kanser türleri gibi bazı ciddi sağlık sorunlarının artmış riskine işaret edebilir.

Alkol içtikten sonra yüzün kızarması, yüksek alkol hassasiyetinin bir belirtisidir. Bu, vücudun alkole daha az tolerans gösterdiği anlamına gelir. Tüm alkollü içecekler etanol içerir. Vücut, etanolü vücuttan atmayı kolaylaştırmak için diğer maddelere veya metabolitlere parçalamaya başlar. Bu metabolitlerden biri asetaldehittir ve vücut için çok toksiktir.

Alkol ölçülü tüketildiğinde, vücut genellikle bu metabolitleri iyi metobolize eder. Bununla birlikte, eğer kişi alkole duyarlıysa veya çok fazla tüketilirse, vücut tüm bu toksinleri yönetemez ve asetaldehit vücutta birikmeye başlar.

Yüzdeki kan damarları bu toksinlere cevap olarak dilate olduğu için yüz kırmızı görünür. Bazı insanlarda, bu çok az alkolün ardından olabilir. Asetaldehitin birikmesi ayrıca mide bulantısına ve kalp hızında artışa neden olabilir. Bu kızarmanın kendisi çok tehlikeli olmasa da, bu kişiler yüksek tansiyon ve diğer sağlık sorunları açısından yüksek risk altındadır.

Vücuttaki Asetaldehit Birikimi Kansere Yol Açıyor

Koreli erkeklerde 2013 yılında yapılan bir çalışmada, alkol içerken yüz kızarması yaşayan ve yaşamayan erkekler arasındaki kan basıncı farkları incelenmiştir. Araştırmacılar, yaş, kilo, sigara ve egzersiz gibi faktörleri göz önünde bulundurarak, alkol içtikten sonra kızaran erkeklerin, haftada dört veya daha fazla içki içtiklerinde yüksek tansiyon riskinin önemli derecede daha yüksek olduğunu bulmuşlardır. Aksine, içtikten sonra kızarmayan erkeklerde haftada sekiz veya daha fazla içki içene kadar yüksek tansiyon riski görülmemiştir.

Çalışmalar ayrıca alkol kullanımı ile belirli kanser türlerini ilişkilendirmiştir. Bazı araştırmacılar, bu artan kanser riskinin vücuttaki asetaldehit seviyelerindeki artıştan kaynaklanabileceğine inanmaktadır. Yüksek seviyelerde asetaldehit, vücut hücrelerinde DNA'ya saldırabilir ve bu da kanser hücrelerinin büyümesini tetikleyebilir.

2017'de yapılan bir çalışmada araştırmacılar, Doğu Asya'daki insanlarda alkol içtikten sonra kanser ile yüz kızarması arasındaki ilişkiyi araştırmıştır. Yüz kızarması olan erkeklerde, özellikle özofagus kanseri olmak üzere, kanser riski daha yüksek bulunmuştur. Aynı ilişki kadınlarda görülmemiştir.

Bir kişinin yüzünün, alkol içtikten sonra kızarıp kızarmaması genetik yapısıyla ilişkilidir. Aldehit dehidrojenaz 2 (ALDH2) olarak adlandırılan bir karaciğer enzimi, asetaldehiti daha az toksik maddelere parçalamaktadır. Bazı insanlar bu enzimi üretemedikleri genetik bir hastalığa sahiptir. Sonuç olarak, vücutta alkol tüketiminden sonra asetaldehit oluşur ve bu da yüzde karakteristik kızarmaya neden olur. Doğu Asyalı insanların buna sahip olması daha yaygındır.

Genleri veya enzim eksikliğini değiştirmenin bir yolu yoktur. Bu kızarma ve yüksek tansiyon riskinin önüne geçmenin tek yolu alkol alımını önlemek veya sınırlamaktır. Alkol tüketimi sırasında bu tür bir reaksiyona girmeyen kişilerin bile yüksek tansiyon, karaciğer hastalığı, kanser ve mide problemleri de dahil olmak üzere, alkol kullanımının sağlık komplikasyonları riskini arttırdığını bilmek önemlidir.

Medikaynak Referanslar

Nicole Galan. Why does my face go red after drinking alcohol?, Medical News Today 2019.

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler