Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Ruhr-Universität Bochum ve Universitätsklinikum Freiburg'tan Anne Bierbrauer, Dr. Lukas Kunz, Dr. Carlos Gomez ve Profesör Nikolai Axmacher tarafından başkanlık edilen araştırma takımı, mekansal yön bulma problemlerinin genetik olarak Alzheimer Hastalığı riski olan insanlarda da tespit edilebileceğini raporluyorlar. Makaleleri, 28 Ağustos 2020'de Science Advances dergisinde online olarak yayınlandı. Bochum, Freiburg, Dortmund, Sevilla, Madrid, Parma ve Brüksel'den gelen ekip yol entegrasyon yeteneğini araştırdı.

Dış ipuçları olmadan yolları bulma

Hayvanlar ve insanlar, başka herhangi bir duyusal bilginin yokluğunda bile, kendi kendine hareket ipuçlarıyla uzaydaki kendi konumlarını takip etme yeteneğine sahiptir. "Gece kalkıp karanlıkta banyoya giden yolu bulmak istiyorsanız, kendi evinizin düzenini bilmenin yanı sıra, odadaki konumunuzu harici ipuçları kullanmadan izleyen bir mekanizmaya ihtiyacınız var," Anne Bierbrauer'i resmetmektedir. Bu yetenek, yol entegrasyonu olarak bilinir.

Araştırmacılar, entorhinal korteksteki sözde ızgara hücrelerinin faaliyetinin bu yetenekten sorumlu olduğunu varsayıyorlar. Uzamsal bir ortamda gezinirken, bu hücreler benzersiz, düzenli bir aktivite modeli gösterir. Entorhinal korteksin uzamsal navigasyon için çok önemli olduğu uzun zamandır bilinmektedir. Aynı zamanda beynin Alzheimer hastalığından etkilenen ilk bölgelerinden biridir.

Önceki çalışma, grid hücre aktivitesinde değişiklikler gösterdi

Daha önceki bir çalışmada, araştırmacılar grid hücrelerinin Alzheimer hastalığına yakalanma riski olan kişilerde değişmiş işleyiş sergilediğini göstermişti. Bununla birlikte, test görevlileri herhangi bir belirgin navigasyon problemi göstermedi. Nikolai Axmacher, "Muhtemelen çevrelerindeki dış işaretlerle yollarını bulmak için telafi edici mekanizmalar kullandıklarını varsayıyoruz. Bochum'da örneğin, Bergbau Müzesi'nin rüzgar kulesi birçok yerden, genellikle diğer binaların çatılarının üzerinden görülebilir."

Alzheimer riski ve navigasyon sorunları birlikte yürür

Mevcut çalışmada, ekip bu nedenle katılımcıların yollarını bulmak için harici yön bulma işaretleri kullanamadığı bilgisayarlı bir navigasyon görevi kullandı. Araştırmacılar, genetik Alzheimer riski olmayan 202 gönüllünün ve genetik riski artmış 65 gönüllünün navigasyon performansını karşılaştırdı. Genetik riski artmış olanlar, APOE-ε4 aleli, apolipoprotein E geni için spesifik bir ifadeye sahipti.

Genetik Alzheimer hastalığı riski olan katılımcılar, kontrol grubu kadar iyi performans göstermedi.

Grid hücresi etkinliğine ilişkin bilgiler

Araştırmacılar beyin aktivitelerini fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme ile kaydederken, ek bir grup test insanı aynı görevi yerine getirdi. Bu deneyin amacı, yol entegrasyonunda hangi beyin süreçlerinin rol oynadığını bulmaktı. Ekip, entorhinal korteksteki grid hücre temsillerinin özellikle dış işaretler olmadan navigasyonla ilişkili olduğunu buldu ve bu da yol entegrasyonu için bu beyin bölgesinin rolünü vurguladı.

Lukas Kunz, "Bu çalışmada, Alzheimer için genetik olarak artmış riske sahip sağlıklı insanlarda çok spesifik bir eksiklik olduğunu gösterdik" diye sonuçlandırıyor. "Gelecekte, bu tür davranış değişiklikleri belki de Alzheimer hastalığının herhangi bir ciddi semptom ortaya çıkmadan daha erken teşhis edilmesine yardımcı olabilir." Araştırmacılar, Alzheimer hastalığı için ilaç tedavilerinin şu ana kadar başarısız olduğuna inanıyor, çünkü tanı çok geç konuluyor.

  1. Benzer İçerikler