
Bir orkestra gibi, beyninizde pek çok öğenin düzgün çalışması için mükemmel bir koordinasyon gerekmektedir. Bu elemanlardan biri bile senkronize değilse, tüm topluluğu etkiler. Örneğin Alzheimer hastalığında, belirli nöronlara verilen hasar, beyin dalgası ritimlerini değiştirebilir ve bilişsel işlevlerin kaybına neden olabilir. İnhibitör internöron olarak adlandırılan bir tür nöron, beyin ritmlerini yönetmek için özellikle önemlidir. Yeni bir çalışmada, Gladstone Institutes araştırmacıları, bu internöronları genetik olarak geliştirmenin ve beyine nakledilmesinin Alzheimer hastalığının bir fare modelinde terapötik yararlarını ortaya çıkardı.
İnternöronlar, nöronlar arasındaki karmaşık ağları kontrol ederek, birbirleriyle uyumlu bir şekilde birbirlerine sinyal göndermelerine izin verir. İnhibitör internöronları orkestra şefleri olarak düşünebilirsiniz, uyarıcı nöronların ne zaman hareketlenip ve ne zaman duracaklarını ayarlarlar. Bu iki nöron tipi arasındaki bir dengesizlik olması, uyumsuzluk yaratır ve Alzheimer hastalığı, epilepsi, şizofreni ve otizm gibi birçok nörolojik ve psikiyatrik bozuklukta görülür.
Şefi Olmayan Bir Orkestra
Araştırmacıların daha önceki çalışmaları Alzheimer'ın fare modellerinde inhibitör internöronların düzgün çalışmadığını gösterdi. Böylece, uyarıcı ritimler bozulur ve uyumlu bir şekilde işlev görmez ve beyin ağlarında bir dengesizliğe neden olur. Bu, sırayla, bellek oluşumunu etkiler ve Alzheimer hastalığı olan hastalarda sıklıkla görülen epileptik aktiviteye yol açabilir. Araştırma ekibi, bu inhibitör internöronların işlevlerini iyileştirmek için bir yol buldu. Bu gelişmiş internöronların, Alzheimer farelerinin anormal beynine transplante edildiğinde, uyarıcı hücrelerin aktivitesini doğru bir şekilde kontrol edip beyin ritmlerini yeniden sağladıklarını gösterdiler.
İlk olarak, normal internöronları transplante ettikleri zaman, Alzheimer hastalığının beyinde toksik bir ortam yaratması nedeniyle faydalı bir etki görmediler. Araştırmacılar daha sonra, genetik olarak, inhibitör internöronların aktivitesini Nav1.1 adlı bir protein ekleyerek artırdı. Gelişmiş fonksiyona sahip olan internöronların toksik hastalık ortamının üstesinden gelebildiğini ve beyin fonksiyonunu geri getirdiğini keşfettiler.
Alzheimer Hastalığı için Tasarlanmış İletkenler
Bulgular sonunda Alzheimer hastalığı olan hastalar için yeni tedavi seçeneklerinin geliştirilmesine yol açabilir. Araştırmacılara göre bu hücre mühendisliği ve transplantasyon yaklaşımının rejeneratif tıpta başka alanlarda da uygulanabilecek olmasının yanı sıra, bulgular, internöronların Alzheimer hastalığının önemli yönlerini etkileyebileceğini destekliyor.
Hücre tedavisinin farelerden insanlara çevrilip çevrilemeyeceğinin incelenmesine ek olarak, araştırma ekibi, inhibitör internöronların işlevini arttırmak için potansiyel ilaçları alternatif bir yol olarak belirlemek için çalışıyorlar.
Martinez-Losa M. et al. Nav1.1-Overexpressing Interneuron Transplants Restore Brain Rhythms and Cognition in a Mouse Model of Alzheimer's Disease. Neuron, 2018 DOI: 10.1016/j.neuron.2018.02.029
+ Tüm Referansları Göster