
En son mide rahatsızlığınız olduğu günü hatırlıyor musunuz? Böyle günlerde sadece yatağa girip üstünüze yorganınızı çekmek mi istiyorsunuz? Her insanın zaman zaman sergilediği bu davranışa "hastalık davranışı denir. Bilim insanları bunu bir tür kısa süreli depresyon olarak tanımlıyor. Sizi enfekte eden bakteriler sadece midenizin bulanmasına neden olmaz, araştırmacılara göre aynı zamanda ruh halinizi de kontrol ederler. Bu başlangıçta kulağa saçma gelebilir. Çünkü bakteriler bağırsaklarımızda ve duygularınız beyninizde üretilir. Aslında bu durum, bakterilerin duygularımız üzerinde sahip olduğu gücün bir göstergesidir.
Son yıllarda yapılan çalışmalar ile bağırsaktaki bu tür organizmalar ruh halini, özellikle de depresyon ve kaygıyı etkileyen bir dizi durum ile ilişkilendirilmiştir. İyi haber şu ki, bakteriler sadece kendinizi depresif hissetmenize neden olmuyor. Doğru bakteriler ile ruh halimizi iyileştirebiliriz. Bu durumun ilginç bir etkisi olabilir. Uzmanlar gelecekte bir gün bağırsaklarımızda yaşayan mikropları ruh halimizi ve duygularımızı değiştirmek için değiştirebileceğimizi söylüyorlar.
Büyük Bir Değişimin Öncüleri - Psikobiyotikler
Bu tür bir yaklaşım için henüz erken, ama gelişmeler umut verici. Dünya Sağlık Örgütü, dünya çapında en az 300 milyon kişiyi etkileyen, bir numaralı engellilik nedeni olarak depresyon ve kaygıyı sayıyor. Yeni bulgular, beyindeki kimyasal dengesizliğin neden olduğu tüm akıl hastalığı paradigmasına meydan okumakta ve ilaç tedavisine bir alternatif sunmaktadır. Muhtemelen probiyotikleri herkes duymuştur ancak onların yeni enkarnasyonları olan psikobiyotikleri çok az kişi duymuştur. Bunları bilmek önemli çünkü yakında psikobiyotikler bu alanı tamamen değiştirecek gibi görünüyorlar.
Mikroplarla ruh hali arasındaki bu şaşırtıcı bağlantı, bağırsak-beyin ekseni olarak adlandırılmaktadır. Yeni bulgular, araştırmacılara çok çeşitli alanlarda ilham verdi ve çok çeşitli çalışmalar başlattı. Bunlardan bazıları, bakterisiz farelerin beyin kimyasında, depresyona bağlı bir nörotransmiter olan serotoninde dramatik bir azalma da dahil olmak üzere normal olanlara kıyasla ortaya çıkan farklılıkları ortaya koyabildi. Diğerleri, insanlarda depresyon modeline yetiştirilen farelerin, belirli bakteri türlerinden beslenmekten fayda sağladığı tespit ettiler. Her ikisi de İrlanda'daki University College Cork'taki bilim insanları tarafından yapılan bir araştırma, bazı canlı yoğurtlarda bulunan Lactobacillus rhamnosus bakterisinin farelerde güçlü anti-anksiyete etkisine sahip olduğunu buldu. Araştırmacılar müdahale grubundaki farelerin çok daha sakin ve rahat olduğunu belirttiler. Fareler sanki Valium ya da Prozac almış gibi davranıyorlardı ve beyinleri incelendiğinde yaygın değişiklikler tespti edildi. Uzmanlar bu bulguların çok umut verici olduğunu öte yandan bu sonuçların insan sağlığına yansıtılabilmesi için daha çok araştırmaya ihtiyaç da olduğunu belirttiler.
How what you eat directly influences your mental health 4 September 2019 By Scott Anderson NewScientist
+ Tüm Referansları Göster