
İlk insanlar avcıydı ve görüş sistemleri kovalamayı desteklemek için gelişmişti. Değişmeyen bir manzaraya bakarken, beyinleri gelen bilgilerden heyecanlanmamış ama çimenlerden bir ceylan atlarsa, görme korteksleri aydınlanmıştır. Bilim insanları harekete yapılan bu sinirsel vurgunun, kör insanların görüşlerini geri kazanmanın anahtarı olabileceğini belirtmişlerdir. Pennsylvania Üniversitesi Perelman Tıp Fakültesi'nin yeni beyin cerrahisi başkanı Daniel Yoshor, görsel korteksi uyarmak için bir beyin implantı kullanmanın yollarını tasarlarken insan evriminden ipuçları aldığını ifade etmiştir. Yoshor IEEE Spectrum'a yaptığı açıklamada beynin algıda sahip olduğu içsel önyargıdan yararlandıklarını belirtmiştir. Ayrıca Yoshor yakın zamanda Bioelektronik Tıp Zirvesi'nde "dinamik akım yönlendirme deneylerini anlatmış ve araştırmaları CellinMay dergisinde yayınlanmıştır. Yoshor’un ekibi, elektrikle beyin yüzeyindeki şekilleri izleyerek, isteğe bağlı olarak net ve işlevsel bir biyonik görüş ürettiklerini belirtmişlerdir. Yoshor, görme sorunları olan insanlar için teknoloji çalışmalarında ön saflarda yer alan bir şirket olan Los Angeles merkezli Second Sight şirketi tarafından geliştirilen Orion implantının erken bir fizibilite çalışmasında yer almaktadır. 2013 yılında ABD Gıda ve İlaç Dairesi, gözün retinasındaki elektrot dizisine sinformasyon gönderen, gözlük camına monte edilmiş bir video kamera kullanan Second Sight’ın retina implant sistemi Argus II'yi onaylamıştır. Kullanıcılar, genellikle bir sokakta gezinmeye veya kendilerine dönük bir yüzün parlaklığını bulmaya yetecek kadar aydınlık ve karanlık gördüklerini bildirmiş olmalarına karşın bu normal vizyondan çok uzak ve Mayıs 2019'da şirket, bir sonraki ürününe odaklanmak için Argus II'nin üretimini askıya alacağını duyurmuştur.
Dinamik akım yönlendirme konusundaki çalışma
Şirket geçen yıl zor zamanlar geçirmiş ve Mart ayı sonunda COVID-19'un finansmanı güvence altına alma yeteneği üzerindeki etkisini gerekçe göstererek operasyonları durdurduğunu duyurmuştur. Ancak sonraki aylarda yeni bir iş stratejisini, ilk halka arzını ve son olarak Eylül ayında Orion implantı için klinik denemelerin yeniden başladığını duyurmuştur. Orion sistemi, gözlüğün takılı olduğu aynı tip video kamerayı kullanmasına karşın beynin görsel korteksinin üstündeki bir elektrot dizisine bilgi göndermektedir. Araştırmacılar teorik olarak, retina implanttan çok daha fazla insana yardımcı olabileceğini ifade etmişler ve Argus II’nin, yalnızca retinadaki foto reseptör hücrelerinin hasar gördüğü, ancak görsel sistemin geri kalanının sağlam kaldığı ve beyne sinyaller iletebildiği retinitis pigmentosa adlı bir göz hastalığı olan kişiler için onaylandığını belirtmişlerdir. Orion sistemi, doğrudan beyne bilgi göndererek, göze veya optik sinire daha yaygın hasar veren insanlara yardımcı olabilmektedir. Araştırmacılar şimdiye kadar altı hastanın Orion implantını aldıklarını ve şimdi her birinde kamera tarafından iletilen görüntüyü temsil etmeye çalışan bir dizi 60 elektrot olduğunu belirtmişlerdir. Ancak araştırmacılar 60 pikselden oluşan dijital bir görüntüden çok fazla çözünürlük elde edilemiyeceğini ifade etmişlerdir.
Yoshor, dinamik akım yönlendirme konusundaki çalışmasının beyne statik uyarımla bilgi almanın o kadar da işe yaramadığı gerçeğiyle başladığını belirtmiş, bir olasılığın daha fazla elektrotun sorunu çözmesi olduğunu ve beyindeki yüzbinlerce, hatta 1 milyon elektrotla neler yapabileceğini yüksek sesle merak ettiğini ifade etmiştir. Yoshor mühendisliklerinin deneysel hayal gücünü yakaladığında bunu denemek için can atıklarını belirtmiştir. Son olarak Yoshor, özellikle beyinde görüntüleri temsil edecek daha fazla elektrot varsa, sistemin bilgisayarla görme ve yapay zeka alanındaki ilerlemelerin yardımıyla nihayetinde karmaşık hareketli şekilleri işleyebileceğini düşündüğünü ve kişinin günlük yaşamda karşılaştığı görüntüyü dinamik bir uyarım modeline dönüştüren bir mikroişlemci hayal ettiğini sözlerine eklemiştir.
Eliza Strickland, Brain Implant Bypasses Eyes To Help Blind People See, IEEE Spectrum, 20 November 2020
+ Tüm Referansları Göster