Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü
Artboard
Medikaynak Rxmediapharma

Vücut dili uzmanı Dr Harry Witchel’in yürüttüğü ve geçtiğimiz günlerde sonuçları açıklanan çalışmaya göre bilgisayarlar kişinin vücut dilini okuyarak ekrandaki objeler hakkında ne kadar ilgili olduklarını, bunları sıkıcı mı yoksa ilgi çekici mi bulduklarını tespit edebilirler.

Çalışmaya göre bilgisayar kullanırken kişinin hareketleri ölçülerek ekrana ilgi oranı tespit edilebilir. Bu hareketler insanlar tarafından sürekli yapılan küçük hareketler olup, non-enstrümental hareketler olarak isimlendirilmektedir. Eğer kişiler izledikleri şeylerden etkileniyorlarsa bu istemsiz hareketler sayıca azalıyor. Tıpkı çocukların sürekli hareket halindeyken beğendikleri bir çizgi film çıktığında ekrana kilitlenmesiyle aynı mekanizma olduğu söylenebilir.

Çalışmaya 27 kişi dahil edildi. Katılımcılara bilgisayar üzerinden üçer dakikalık uyarılar gönderildi. Bu içerikler arasında ilgi çekici oyunların yanı sıra çok sıkıcı okuma metinleri de yer aldı. Katılımcıların hareketleri video motion tracking sistemi ile kayıt altına alındı ve kuantifiye edildi. Kıyaslamalı olarak eşdeğer uzunluktaki iki okuma metninden daha ilgi çekici olanı okudukları zaman non-enstrümental hareketlerde %42 oranında önemli bir azalma gerçekleştiği görüldü.

Bu buluş yapay zekanın geliştirilebilmesi açısından bir yol gösterici olabilir. Bu hareketleri gözlemleyen bilgisayarlar ile kişinin ilgi düzeyi tespit edilerek ona uygun adaptasyonların yapılması mümkün olabilecek. Bunun dışında bilim kurgulara konu olan robot arkadaşlar üretilmesi için de bu çalışma yol gösterici olabilecek.

Dr Witchel’a göre bir bilgisayar programı sayesinde kişinin ilgi düzeyi ölçülerek gelecekte daha iki yönlü bir iletişim sistemi kurmak mümkün olabilecek.

Medikaynak Referanslar

 J. Harry J. Witchel, Carlos P. Santos, James K. Ackah, Carina E. I. Westling, Nachiappan Chockalingam. Non-Instrumental Movement Inhibition (NIMI) Differentially Suppresses Head and Thigh Movements during Screenic Engagement: Dependence on Interaction. Frontiers in Psychology, 2016; 7 DOI: 10.3389/fpsyg.2016.00157

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler