
Migren günümüzde Amerika Birleşik Devletleri'nde 36 milyondan fazla insanı etkilemektedir. Birincil belirtiler arasında genellikle bulantı ve sese duyarlılık eşliğinde orta ila şiddetli baş ağrısı vardır. Hastalara genellikle ilaç tedavisi ve davranışsal tedavi reçetesi verilir, ancak maddi sorunlar ve uygunsuzluk nedeniyle hastalar tedaviyi sürdürmekte sorun yaşarlar. Çoğu zaman sadece ilaç alırlar. Günümüzde klinisyenlerin migren için tedavi yaklaşımlarını tekrar düşünmeleri gerekebilir. Uzmanlara göre bu durumun temel nedeni bu alanda kabul edilen tedavilerin çoğunun, mevcut ve en iyi tedavi şekli olduğu kanıtlanmış olmasına rağmen, tüm yaşam tarzları için uygun olmamasıdır.
Progresif kas gevşemesi (PMR), migrenin önlenmesi için az kullanılan, seviye A kanıta dayalı bir tedavidir. Bu davranışsal terapi formunda hastalar, stresi azaltmak için farklı kas gruplarını sırayla gevşetir ve gerer.
Yapılan yeni bir çalışmada, haftada en az iki kez akıllı telefonla gevşeme tekniği kullanan migren hastalarının ayda ortalama dört gün daha az baş ağrısı yaşadığı gösterildi. NYEL Tıp Okulu'ndaki araştırmacılar tarafından geliştirilen, RELAXaHEAD adlı uygulama, hastalara ilerleyici kas gevşemesi veya PMR konusunda rehberlik etmek için tasarlandı.
Araştırmacılar, uygulamanın uyumu arttırıp arttırmayacağını görmek için, tümü akıllı telefonlara sahip olan NYU Langone Health'teki 51 migren hastası tarafından uygulama kullanımını analiz ettiler. Katılımcılardan, uygulamayı 90 gün boyunca kullanmalarını ve baş ağrılarının sıklığı ve şiddetinin günlük kaydını tutmalarını istediler. Uygulama hastaların PMR'yi ne kadar süreyle ve sıklıkla kullandıklarını takip etti.
Migren Tedavisinde Ulaşılabilir ve Kolay Yaklaşımlar Etkili
Çalışma katılımcıları ortalama olarak ayda 13 gün (4-31 gün) baş ağrısına sahipti. Çalışmadaki hastaların yüzde 90’ında anksiyete ve yüzde 30'unda depresyon vardı. RELAXaHEAD uygulamasını kullanan PMR tedavisi ile bu kişilerdeki anksiyete altı hafta sonra yüzde 51'e ve üç ay sonra yüzde 29'a düştü.
Araştırmacılar, çalışmalarının, eğer kolayca erişilebilirse, kendi zamanlarında yapabilirlerse ve uygun maliyetli olursa, hastaların davranışsal tedaviyi izleyebildiğine kanıt sunduğunu belirttiler. Uygulamanın kullanımında kademeli bir düşüş öngördüklerini, daha sık oturumları teşvik etmek için olası yolları belirlemek için çalışmalarına devam ettiklerini aktardılar. Çalışmalarının, migreni tedavi etmeye yönelik bir uygulamanın klinik etkinliğini değerlendiren ve doktor kontrolü altındaki standart tedavilere bir uygulama (oral ilaçlar gibi) ekleyen ilk çalışma olduğunu vurguladılar.
Mia T. Minen, Samrachana Adhikari, Elizabeth K. Seng, Thomas Berk, Sarah Jinich, Scott W. Powers, Richard B. Lipton. Smartphone-based migraine behavioral therapy: a single-arm study with assessment of mental health predictors. npj Digital Medicine, 2019; 2 (1).
+ Tüm Referansları Göster