Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Frontiers in Nutrition'da yayınlanan son inceleme yazısında İtalyan araştırmacılar, çikolatada bolca bulunan kakao flavanollerinin akut ve kronik olarak farklı bilişsel alanlar üzerindeki etkileri hakkındaki mevcut literatürü inceledi. Kakao flavanollerini yediğinizden birkaç saat sonrasına kadar beyninize ne olur ve uzun süren bir kakao flavanol zenginleştirilmiş diyeti sürdürdüğünüzde ne olur sorularına cevap aradılar.

Kakao flavanollarının akut etkisini araştıran randomize kontrollü çalışmalar az sayıda olmakla birlikte, çoğu bilişsel performans üzerinde olumlu bir etkiye işaret etmektedir. Çalışmalarda genellikle kakao flavanolleri verildikten sonra görsel bilgi işlemenin geliştiği gösterildi. Kronik uyku yoksunluğu veya iş vardiyasından muzdarip insanlar için kakao flavanolleri ile umut verici sonuçlar elde edilmiştir. Bununla birlikte, etkilerin akut kakao tüketiminin etkisini ölçmek için kullanılan bilişsel testlerin uzunluğuna ve zihinsel yüküne bağlı olduğunu belirtmek gerekir. Örneğin, genç ve sağlıklı erişkinlerde, kakao flavanollerinin bu grupta sahip olduğu anlık davranışsal etkileri ortaya çıkarmak için yüksek bir zorlayıcı kognitif test gerekiyordu.

Yaşlı bireylerde kakao flavanollerinin nispeten uzun süreli (5 gün ila 3 ay arasında değişen) etkileri genellikle araştırılmıştır. Onlara göre, bilişsel performans, günlük kakao flavanolleri alımıyla iyileşti. Dikkat, işlem hızı, çalışma belleği ve sözlü akıcılık gibi faktörler büyük ölçüde etkilenmiştir. Bununla birlikte, bu efektler, başta hafıza kaybı veya diğer hafif kognitif bozuklukları olan yaşlı erişkinlerde daha belirgindi. İtalyan yazarlara göre bu sonuç tam olarak beklenmedik ve umut vericiydi. Bu sonuç, kakao flavanollerinin zayıf nüfustaki bilişsel performansı artırarak bilişsel performansı iyileştirme potansiyelini ortaya koyuyor. Altta yatan mekanizmaya bakarsanız, kakao flavanolleri kardiyovasküler sağlık için faydalı etkilere sahip ve serebral kan hacmini artırabiliyor.

Peki kakao, bilişsel fonksiyonları iyileştirmek için bir diyet takviyesi olmalı mı? Düzenli olarak kakao ve çikolata alımı zaman içinde kognitif işlevsellik üzerinde gerçekten yararlı etkiler sağlayabilir ancak, kakao ve çikolata yemenin potansiyel yan etkileri vardır. Bu sebeple kar zarar hesabı iyi yapılmalıdır. Bu çalışmanın araştırmacılarına göre dark çikolata, zengin flavanol kaynağıdır, bu nedenle her gün az miktarda tüketilebilir.

Medikaynak Referanslar

Socci V, et al. Enhancing Human Cognition with Cocoa Flavonoids. Frontiers in Nutrition, 2017; 4 DOI: 10.3389/fnut.2017.00019

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler