
Araştırmacıların olası bir mevsimsel COVID vakasını ortaya koyduğu yeni bir raporda, COVID-19’un, insanlar tarafından bilinen diğer solunum virüslerinden farklı olmakla birlikte zamanla grip gibi mevsimsel bir belaya dönüşebileceği gösterilmiştir. Araştırmacılar senaryonun birçok bilinmeyene dayandığını ve yeni koronavirüsün hava şartlarına göre değişeceğini varsaydıklarını ifade etmişlerdir. Araştırmacılar Frontiers in Public Health dergisindeki raporlarında, bu durumun yeterli sayıda insan virüse maruz kalana veya aşılanana kadar gerçekleşmeyeceğini belirtmişlerdir. Ancak araştırmacılar endemik solunum virüslerinin, soğuk algınlığı semptomlarına neden olan grip ve yaygın koronavirüsler de dahil olmak üzere COVID-19 ile neler olabileceği konusunda ipuçları verdiğine inandıklarını belirtmişlerdir.
Bu virüslerin tümü, sıcaklık ve nem gibi hava şartlarındaki değişikliklere duyarlı olan mevsimsel bir değişime sahip olmakla birlikte SARS-CoV-2 henüz herhangi bir mevsimsellik belirtisi göstermemiştir. Yapılan çalışmalar Amerika Birleşik Devletleri'ndeki vakaların, o sırada dağılan tipik solunum virüslerinin aksine, sıcak yaz aylarında hızla arttığını göstermiştir. Lübnan'daki Beyrut Amerikan Üniversitesi'nden rapor yazarı olan Dr. Hassan Zaraket'e göre daha fazla insan SARS-CoV-2'ye maruz kaldıkça, bu model değişebilir. Zaraket bir dergiye verdiği demeçte şimdiye kadar bildiklerinin göz önüne alındığında, COVID-19'un eninde sonunda diğer koronavirüsler gibi mevsimsel hale geleceğini düşündüklerini ifade etmiştir. Ancak bulaşıcı hastalık uzmanları yaptıkları uyarıda, COVID hakkında kesin olan bir şey varsa onun da hastalığın sürprizlerle dolu olduğunu belirtmişlerdir.
Amerika Bulaşıcı Hastalıklar Derneği adayı Dr. Aaron Glatt, mevsimsel COVID fikrinin makul bir varsayım olduğunu belirtmiş ancak şu anda bunun lehine veya aleyhine kanıtın olmadığını sözlerine eklemiştir. Zaraket, bilinen solunum virüslerinin ılıman iklimlerde, havanın daha soğuk ve daha az nemli olduğu kışın ve ilkbaharın başlarında zirve yaptığını ve tropik bölgelerde birçok solunum yolu virüsünün yıl boyunca dolaştığını ve ardından belirli aylarda yükseldiğini belirtmiştir. Ancak bilim insanları yaralardan bile insanlara sıçradığına inandıkları SARS-CoV-2’nin, sıradan bir koronavirüse benzemediğini ifade etmişlerdir. Dolayısıyla Glatt, yeni virüsün onlar gibi olmaya başlayacağının varsayılamayacağını belirtmiştir.
Koronavirüsün, SARS-CoV-2 ile daha yakın bir karşılaştırma sunması
Yapılan çalışmalar diğer iki koronavirüsün, SARS-CoV-2 ile daha yakın bir karşılaştırma sunduğunu ortaya koymuştur. Bunlardan ilkinin, 2003 yılındaki şiddetli akut solunum sendromu (SARS) salgınına neden olduğu, 2012 yılında ortaya çıkan diğerinin ise Orta Doğu solunum sendromuna (MERS) neden olduğu belirtilmiştir. Bu koronavirüslerin ikisi de insanlar için yeni olmakla birlikte bu türün enfekte hayvanlardan sıçradığına inanılmaktadır. Yine de Glatt, yeni koronavirüsten açıkça farklı olduklarını belirtmiş çünkü ikisinin de dünyayı taramadığını ve ikisinin de birbirinden farklı olduğunu SARS sonunda ortadan kaybolurken, MERS vakalarının hala çoğunlukla Arap Yarımadası'nda görüldüğünü sözlerine eklemiştir.
Zaraket, MERS'in hiçbir zaman mevsimsel bir modele girmediğini, ancak bunun insanlar arasında kolayca bulaşmadığını da belirtmiştir. New York City'deki CUNY Halk Sağlığı ve Sağlık Politikası Enstitüsü'nde profesör olan Bruce Y. Lee COVID-19'un mevsimsel olup olmayacağını tahmin etmenin bir yolu olmadığını kabul etmiştir. Şu anda, Lee, virüsün kendisine duyarlı insanları bulmakta zorluk çekmediğini ve bunun SARS-CoV-2 iletimini etkileyebilecek herhangi bir mevsimsel faktörün önüne geçebileceğini ifade etmiş ve virüsün aslında mevsimden etkilenmesi durumunda, insanların çok daha az savunmasız olana kadar ortaya çıkmayacağını belirtmiştir. Ancak Lee, COVID ve bağışıklık hakkında bilinmeyen çok şey olduğunu da sözlerine eklemiştir. Lee, daha genç insanların COVID'den ölme ihtimalinin düşük olabileceğini, ancak çok hastalanabileceklerini vurgulamış, ayrıca enfeksiyonu yaşlı ve savunmasız insanlara da aktarabileceklerini belirtmiştir. Araştırmacılar bulunan aşının yeterince etkili olması ve sürü bağışıklığını sağlamak için yeterli sayıda insanın aşı olması gerektiğini vurgulamışlardır.
Aaron Glatt, M.D., chairman, department of medicine, Mount Sinai South Nassau, Oceanside, N.Y., and professor, medicine,Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New York City, and spokesperson, Infectious Diseases Society of America, Arlington, Va.; BruceY. Lee, M.D., M.B.A., professor, health policy and management, and director, Public Health Informatics, Computational, and OperationsResearch, CUNY Graduate School of Public Health and Health Policy, New York City;Frontiers in Public Health, Sept. 15, 2020, online
+ Tüm Referansları Göster