
Yorgunluk, nefessizlik, konsantrasyon ve hafıza ile ilgili sorunlar dahil psikolojik sıkıntı ve yaşam kalitesinde genel bir düşüş içerir. Bazı hastalar, özellikle de yoğun bakımda olanlar, TSSB (travma sonrası stres bozukluğu) vakalarıyla ilişkili semptomlara sahipti. Bulgular, Birleşik Krallık'ta COVID-19'dan iyileşen hastaların karşılaştığı sorunlara ilişkin ilk ayrıntılı bilgileri sağlar.
Araştırma projesini Leeds Üniversitesi'nde Yardımcı Klinik Profesör ve Leeds Genel Hastanesinde Rehabilitasyon Tıbbı Danışmanı Dr. Manoj Sivan yönetti. "COVID-19 yeni bir hastalık ve hastaneden taburcu olduktan sonra kişilerde uzun vadeli sorunlar hakkında çok az bilgiye sahibiz" dedi.
"Ortaya çıkan kanıtlar, bazıları için iyileşmeye giden yolun aylar sürebileceği ve onları desteklemek için hayati bir uzman rehabilitasyonunun hazır olduğudur. Bu araştırma, hasta ihtiyaçlarına önemli bir fikir veriyor ve bu, toplumdaki hizmetlerin şekillendirilmesine yardımcı olacak."
Bulgular - COVID-19 enfeksiyonundan kurtulanlarda taburcu sonrası semptomlar ve rehabilitasyon ihtiyaçları: kesitsel bir değerlendirme - Journal of Medical Virology'de yayınlandı.
Leeds Üniversitesi Kıdemli Araştırma Görevlisi ve Leeds Teachings Hospitals NHS Trust Danışmanı Dr. Stephen Halpin şunları söyledi: "Bu araştırma, 2002'de SARS'ın ve 2012'de MERS’in önceki koronavirüs salgınlarına dayanarak COVID-19 hastalarının uzun vadeli ihtiyaçlarını tahmin etme konusundaki önceki çalışmamızı takip ediyor. Sağlık sorunları benzer ancak etkilenen insan sayısı göz önüne alındığında daha büyük ölçekte. "
Araştırma ekibi - University of Leeds, Leeds Teaching Hospitals NHS Trust, Leeds Community Healthcare NHS Trust ve Leeds Beckett University'den çok disiplinli uzmanların yer aldığı - Leeds'deki hastaneden taburcu edildikten dört ila sekiz hafta sonra COVID-19'dan kurtulan 100 kişiyi izledi.
COVID-19'dan sağ kalanlar iki gruba ayrıldı: kritik derecede hastalanan ve yoğun bakıma ihtiyaç duyanlar - 32 kişi bu kategoride; ve yoğun bakıma ihtiyaç duymadan koğuşta tedavi görenler - 68 kişi bu kategoride yer aldı.
Hastanenin rehabilitasyon ekibinin bir üyesi hastalarla temasa geçti ve iyileşmeleri ve hala yaşadıkları semptomlar hakkında bir dizi soru sordu.
Sonuçlar
En yaygın semptom yorgunluktu. Bir koğuşta tedavi görenlerin yüzde 60'ından fazlası yorgunluk bildirdi ve bunların üçte biri bunu orta veya şiddetli olarak tanımladı. Yoğun bakımda olan hastaların yüzde 72'si yorgunluk bildirdi. Bunların yarısından fazlası orta veya şiddetli olduğunu söyledi.
En sık görülen ikinci semptom nefes darlığıdır. Her iki gruptaki insanlar COVID-19'a yakalanmadan önce var olmayan nefessizlik duygularına sahip olduklarını söylediler. Bu, en çok hasta olan grupta, yoğun bakım grubunda, koğuşta tedavi görenlere göre daha yüksekti - yüzde 65,6'ya karşı yüzde 42,6.
Üçüncü en yaygın semptom nöropsikolojikti. Araştırma anketi, bir koğuşta bulunan insanların neredeyse dörtte birinin ve yoğun bakımda olanların yarısından biraz azının TSSB semptomlarından bazılarına sahip olduğunu buldu.
Makalede yazan araştırmacılar şunları söyledi: "TSSB semptomları, ölme korkusu, invaziv tedavi, ağrı, deliryum, iletişim kuramama, halsizlik, hareketsizlik, duyusal sorunlar ve uykusuzluk gibi çeşitli faktörlerin neden olduğu, yoğun bakım sonrası ünite sendromunun iyi bilinen bir bileşenidir."
Yoğun bakım grubundaki hastaların üçte ikisinden fazlası (yüzde 68,8) ve diğer grubun yarısından biraz azı (yüzde 45,6) genel yaşam kalitelerinin kötüleştiğini söyledi.
Araştırmacılar, hastane bakımına ihtiyaç duymayan hastaların rehabilitasyon ihtiyaçlarının daha fazla araştırılması gerektiğini ve gelecekteki araştırmalarda bunu anlamak için çalıştıklarını söylüyorlar.
Stephen J Halpin, Claire McIvor, Gemma Whyatt, Anastasia Adams, Olivia Harvey, Lyndsay McLean, Christopher Walshaw, Steven Kemp, Joanna Corrado, Rajinder Singh, Tamsin Collins, Rory J O'Connor, Manoj Sivan. Post‐discharge symptoms and rehabilitation needs in survivors of COVID‐19 infection: a cross‐sectional evaluation. Journal of Medical Virology, 2020; DOI: 10.1002/jmv.26368
+ Tüm Referansları Göster