
Yapılan bir çalışmaya göre, basit bir kan testi ile bir hastaya depresyon için hangi ilacın yardımcı olma olasılığının daha yüksek olduğu belirlenebiliyor.
UT Southwestern Tıp Merkezi'nin Depresyon Araştırmaları Merkezi'nden Dr. Madhukar Trivedi’nin liderlik ettiği bu çalışmada, belli bir protein seviyesini ölçen bir kan testinin, tedavi seçimlerini büyük ölçüde hasta anketlerine dayalı olarak yapan hekimler için acil bir araç sağlayabileceği gösterildi. Basit bir parmak prick kan testi ile bir hastanın C-reaktif protein (CRP) düzeylerini ölçmek, doktorların işe yaraması daha muhtemel bir ilaç reçete etmelerine yardımcı olabiliyor. Bu testin, yaygın olarak etkili tedaviler bulmak için uğraşan depresyondaki hastaların başarı oranlarında belirgin bir artışa neden olabileceği düşünülüyor. Dr. Trivedi önderliğinde on yıl önce yapılan önemli bir ulusal çalışmada, depresyondaki hastaların üçte birinin ilk ilaçları ile iyileşme göstermedikleri ve %40’ının antidepresan kullanmaya başladıkları ilk üç ay içinde ilaçları almayı bıraktıkları ortaya konmuştu. Araştırmacılar, tedavi seçiminin bir kan testine bağlı olmasının ve bunun sonuçları iyileştirmesinin, hastaların tedaviye devam etmeleri ve fayda sağlama olasılıklarını arttıracağını düşünüyorlar.
Araştırmacılar, tek başına essitalopram veya essitalopram ile birlikte bupropiyonun reçete edildiği 100'den fazla depresyonlu hastanın remisyon hızlarını ölçtüler. CRP düzeyleri ile hangi ilaç rejiminin semptomları iyileştirdiği arasında güçlü bir korelasyon buldular. CRP düzeyleri litre başına 1 miligramdan daha az olan hastalar için esitalopramın tek başına daha etkili olduğunu gözlemlediler. Bu hastalarda remisyon oranını %57 olarak hesaplarken diğer ilaçta bu oranı %30 ‘dan daha düşük hesapladılar. Daha yüksek CRP düzeyleri olan hastalar için ise, esitalopram + bupropiyonun daha etkili olduğunu gördüler. Bu hastalarda remisyon oranı %51 iken, tek başına essitalopramda bu oranın %33 olduğunu buldular. Araştırmacılar, bu sonuçların yaygın olarak kullanılan diğer antidepresanlara kolaylıkla uygulanabileceğini belirttiler. Bir sonraki adımın, CRP'nin diğer antidepresanlarla olan rolünü doğrulamak için daha büyük çalışmalar yapmak ve CRP'nin etkililiğinin ispatlanamadığı yerlerde alternatif markerler bulmak olduğunu aktardılar.
http://www.utsouthwestern.edu/newsroom/news-releases/year-2017/mar/biomarkers-trivedi.html
+ Tüm Referansları Göster