Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Oldukça sık rastlanan bruksizm, çoğunlukla uyku esnasında oluşan güçlü çene hareketlerinin neden olduğu çeneleri sıkma, dişleri gıcırdatma durumudur. Genellikle bu alışkanlığa sahip kişiler dişlerini gıcırdattıklarının farkında değildir. Diş gıcırdatma nedenleri hakkında çeşitli görüşler vardır. Stres, bruksizmin hem ortaya çıkma nedeni hem de olayın şiddetini artıran en önemli faktör olarak belirlenmiştir. Aşırı sinirli, hassas, titiz bir yapıya sahip olmak ve dişlerin diziliş ve sıralanışındaki bozukluklar bruksizmin diğer ortaya çıkma sebeplerindendir.

Diş gıcırdatma tedavinin amacı dişlerde çene ekleminde oluşabilecek kalıcı zararları önlemek ve ağrıyı ortadan kaldırmaktır. Öncelikle oluşumunda büyük bir etken olan stresten kurtulmak gerekmektedir. İkinci olarak da dişler koruma altına alınmalıdır. Korunmak için kişiden kişiye değişen silikon plaklar kullanılmaktadır. Uyku sırasında dişlerin birbirleri ile temasını engellemek amacı ile alt ve üst çene dişlerinin arasına yerleştirilerek kullanılan "gece koruyucuları , diş gıcırdatması semptomatik tedavisinde kullanılan en önemli araçtır. Ancak gece koruyucuları çoğunlukla tek başlarına yeterli olamayabilir. Etkili olsa da, ağız koruyucusunun kaynakta bruksizmi durdurması olası değildir. Sadece dişler ve çenemdeki hasarı azaltır. Şu anda uyku bruksizmi durdurabilen tanınmış bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır.

Bir grup araştırmacı, semptomatik uyku bruksizmi olan hastalarda masseter ve temporalis kaslarına onabotulinum toksin-A (BoNT-A) enjeksiyonlarının emniyetini ve etkinliğini test eden bir çalışma yaptılar. 18-58 yaşları arasında klinik olarak tanı konmuş uyku bruksizmi olan ve polisomnografi ile doğrulanan katılımcılar, plasebo kontrollü, 1: 1 paralel tasarımlı, açık etiketli uzamalı randomize çalışmaya dahil edildi. Katılımcılara BoNT-A 200 ünite (her massetere 60, her temporalise 40) veya plasebo verildi ve ilk tedavi ziyaretinden 4-8 hafta sonra değerlendirildi. Birincil etkinlik sonlanım noktası klinik global izlem (CGI) ve ikincil etkinlik sonlanım noktası, enjeksiyondan 4-8 hafta sonra bruksizmin ve ağrının değişiminin görsel analog skalasıydı (VAS). Eksplatuvar sonlanım noktaları modifiye Montreal Bruksizm Anketi, Baş Ağrısı Etki Testi-6, toplam Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi, Epworth Uykuluk Ölçeği, Kişinin Kendi Bildirdiği Kaygı Ölçeği ve polisomnografi verileriydi. Advers olaylar kaydedildi.

Botoks Tedavisi Olumlu Sonuçlar Veriyor

Çalışmaya 31 katılımcı dahil edildi ve 23 kişi randomize edildi. BoNT-A'ya randomize edilen 13'ü ve plaseboya randomize edilen 9'u da çalışmayı tamamladı. Plasebo enjeksiyonu verilen kişiler diş gıcırdatma konusunda iyileşme olmadığını bildirdiler, ancak botoks alanlar semptomlarının "çok daha iyi" ya da "çok geliştirildi" olduğunu bildirdiler. botoks kullananlar ağrıda azalma olduğunu bildirdiler, ancak plasebo enjeksiyonu olanlar için ağrı şiddetinde herhangi bir değişiklik yoktu. CGI ve VAS değişimi BoNT-A grubunun lehineydi. Araştırma sonlanım noktalarının hiçbirinde anlamlı bir değişiklik olmamasına karşın, toplam uyku süresi ve diş gıcırdatma sürelerinin sayısı / süresi BoNT-A grubunun lehineydi. BoNT-A'ya randomize edilen iki katılımcı, gülümsemelerinde kozmetik bir değişiklik olduğunu bildirdi. Disfaji veya çiğneme yan etkisi rapor edilmedi.

Araştırmacılar yaptıkları plasebo kontrollü pilot çalışmada, BoNT-A’nın etkili ve güvenli bir şekilde uyku bruksizmini geliştirdiğini belirttiler. Bulguların doğrulanması için geniş çok merkezli çalışmaya ihtiyaç olduğunu aktardılar.

Medikaynak Referanslar

: William G. Ondo, Jerald H. Simmons, Muhammad H. Shahid, Vera Hashem, Christine Hunter and Joseph Jankovic. Onabotulinum toxin-A injections for sleep bruxism  A double-blind, placebo-controlled study, Neurology 2018.

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler