Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Yapılan çalışmalar enflamasyonun, vücudun hastalıklarla savaşmasına yardımcı olabileceği ve onu zarardan koruyabileceğini göstermiştir. Enflamasyon çoğu durumda, iyileşme sürecinin gerekli bir parçası olmakla birlikte, bazı kişilerin bağışıklık sisteminin olması gerektiği gibi çalışmadığı tıbbi bir durumu bulunmaktadır. Araştırmacılar bu arızanın, kalıcı veya tekrarlayan düşük seviyeli iltihaplanmaya neden olabileceğini ifade etmişlerdir. Kronik iltihaplanma, sedef hastalığı, romatoid artrit ve astım gibi çeşitli hastalıklarda ortaya çıkmakla birlikte diyet seçimlerinin semptomları yönetmeye yardımcı olabileceğine dair kanıtlar bulunmaktadır.

Anti-enflamatuar bir diyet, meyve ve sebzeleri, omega-3 yağ asitleri içeren yiyecekleri, tam tahılları, yağsız proteini, sağlıklı yağları ve baharatları tercih etmekle birlikte işlenmiş gıdalar, kırmızı etler ve alkol tüketimini caydırır veya sınırlandırır. Anti-enflamatuar diyet, belirli bir rejim değil, daha ziyade bir beslenme tarzı olmakla birlikte Akdeniz diyeti ve DASH diyeti, anti-enflamatuar diyetlerin örnekleridir. Bazı yiyecekler, iltihabı tetikleyebilecek veya kötüleştirebilecek maddeler içermektedir. Araştırmacılar şekerli veya işlenmiş yiyeceklerin bunu yapabilirken, taze, bütün yiyeceklerin bu etkiye sahip olma olasılığının daha düşük olduğunu belirtmişlerdir.

Bir anti-enflamatuar diyet, taze meyve ve sebzelere odaklanmaktadır ve pek çok bitki bazlı gıda, iyi antioksidan kaynaklarıdır. Bununla birlikte, bazı yiyecekler serbest radikal oluşumunu tetikleyebilir. Örnekler arasında, metabolizma dahil olmak üzere, insanların tekrar tekrar ısıtılmış kızartma yağı işlemlerinde kızarttığı yiyecekler yer almaktadır. Araştırmacılar ancak stres ve sigara gibi dış etkenlerin vücuttaki serbest radikallerin sayısını artırabileceğini de belirtmişlerdir. Serbest radikaller hücre hasarına neden olabilmekle birlikte bu hasar, iltihaplanma riskini artırır ve bir dizi hastalığa katkıda bulunabilir. Vücut, bu toksik maddeleri uzaklaştırmaya yardımcı olan bazı antioksidanlar oluşturmakla birlikte diyet antioksidanları da buna yardımcı olmaktadır.

Enflamasyonun Kardiyovasküler Hastalıktaki Rolü

Bir anti-enflamatuar diyet, antioksidanlar açısından zengin yiyecekleri, serbest radikallerin üretimini artıranlara tercih etmektedir. Araştırmacılar yağlı balıklarda bulunan Omega-3 yağ asitlerinin, vücuttaki iltihaplı protein seviyelerini azaltmaya yardımcı olabileceğini belirtmişlerdir. Birçok popüler diyet, anti-enflamatuar ilkelere zaten bağlı bulunmaktadır. Örneğin, hem Akdeniz diyeti hem de DASH diyeti, taze meyve ve sebzeleri, balıkları, tam tahılları ve kalp için faydalı yağları içermektedir.

Enflamasyon, kardiyovasküler hastalıkta bir rol oynuyor gibi görünmekle birlikte yapılan araştırmalar, bitki bazlı gıdalar ve sağlıklı yağlara odaklanan Akdeniz diyetinin, enflamasyonun kardiyovasküler sistem üzerindeki etkilerini azaltabileceğini öne sürmektedir. Romatoid artrit, sedef hastalığı, astım, eozinofilik özofajit, Crohn hastalığı, kolit, enflamatuar bağırsak hastalığı, lupus, Hashimoto tiroiditi metabolik sendromu gibi durumlar enflamasyonu içermektedir. Metabolik sendrom, tip 2 diyabet, obezite, yüksek tansiyon ve kardiyovasküler hastalık dahil olmak üzere birlikte meydana gelme eğiliminde olan bir dizi durumu ifade etmekle birlikte bilim insanları, iltihaplanmanın tüm bunlarda rol oynadığına inanmaktadır. Bu nedenle araştırmacılar anti-enflamatuar bir diyet, metabolik sendromlu bir kişinin sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabileceğini belirtmişlerdir.

Antioksidanlar açısından zengin bir diyet yemek de belirli kanser riskini azaltmaya yardımcı olabilmekle birlikte bir anti-enflamatuar diyet, iltihabı azaltmaya ve romatoid artrit gibi bazı yaygın sağlık koşullarının semptomlarını da iyileştirmeye yardımcı olabilmektedir. Araştırmacılar tek bir anti-enflamatuar diyetinin olmadığını ancak bol miktarda taze meyve ve sebze, kepekli tahıllar ve sağlıklı yağlar içeren bir diyetin, iltihabı yönetmeye yardımcı olabileceğini ifade etmişlerdir. Son olarak araştırmacılar enflamasyonu içeren kronik bir sağlık sorunu olan herkesin, kendileri için en iyi diyet seçeneklerini bir sağlık uzmanına sorması gerektiğini vurgulamışlardır.

Medikaynak Referanslar

Katherine Marengo LDN, R.D., Anti-inflammatory diet: Food list and tips, Medical News Today Newsletter, 18 September 2020

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler