Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Yapılan yeni bir çalışma kanserin, rahim ağzı kanseri olan bir anneden yeni doğmuş bir bebeğe bebek doğum kanalından geçerken bulaşabileceğini göstermiştir. Bu çalışmanın, Japonya'dan araştırmacıların, doğum sırasında vajinal geçiş yoluyla kendi annelerinden muhtemelen gelişen iki erkek çocukta akciğer kanserini tanımladıkları iki çığır açan vakanın sonucu olduğu bildirilmiştir. Japonya'daki Ulusal Kanser Merkezi Hastanesi'nden Ayumu Arakawa ve meslektaşları 7 Ocak'ta The New England Journal of Medicine'de yayınlanan bir makalede, anne kanserinin yavrulara bulaşmasının son derece nadir olduğunu ve kanserli her 500.000 annede yaklaşık 1 bebekte meydana geldiğinin tahmin edildiğini belirtmişlerdir. Araştırmacılar sadece 18'i kaydedilmiş olan önceki vakaların transplasental bulaşma yoluyla meydana geldiğinin varsayıldığını ifade etmişleridr. İki yeni vakada, genetik analizler ve diğer kanıtlar, her iki erkek çocuğun akciğer kanserlerinin, doğum kanalından geçerken rahim ağzı kanseri tümör hücrelerini akciğerlerine aspire ettikten sonra geliştiğini göstermiştir. Trajik bir şekilde, her biri doğumdan sonra rahim ağzı kanseri teşhisi konan iki annenin, erkek çocuklarının henüz bebekken öldüğü bildirilmiştir.

İngiltere, Londra Kanser Araştırma Enstitüsü'nden Dr. Mel Greaves bu durumu, anneden bebeğe bildirilen vakaların çoğunun lösemi veya melanom olduğu şeklinde yorumlamıştır. 2009'da Greaves ve meslektaşları, anneden bebeğe kanser bulaşma (muhtemelen plasenta yoluyla) hakkında bir vaka çalışması yayınlamışlardır. Greaves Medscape Medical News'e verdiği demeçte, bunun muazzam miktarda tanıtım ve şüphesiz biraz alarm çektiğini belirtmiştir. Ayrıca, bu fenomenin inanılmaz derecede nadir olduğunu vurgulamıştır. Greaves, böyle bir bulaşmanın neden bu kadar nadir olduğunu, kanser hücrelerinin anneden doğmamış çocuğa daha sık geçtiğinden şüphelenmelerine karşın tümör hücrelerindeki yabancı (diğer adıyla babaya ait) antijenlerin (HLA) immünolojik reddi teşvik ettiği şeklinde açıklamıştır. Araştırmacılar son derece nadir görülen başarılı bulaş vakalarının muhtemelen babadan HLA'nın tesadüfen kaybına bağlı olduğu şeklinde ifade etmişlerdir.

Yeni nesil dizileme testinin sonuçlarının analizi

Greaves genetik teknolojideki gelişmelerin, 1950'den beri kaydedilen bu tür vakaların şimdi hızla tespit edilmesine izin verebileceğini belirtmiştir. Greaves ayrıca, annesi hamileyken kanser taşıyan bir bebekte veya çocukta yetişkin tipi bir kanser olduğunda, tüm genom sıralamasının, bebeğin tümörünün anneden kaynaklanıp kaynaklanmadığını hızlı bir şekilde göstermesi gerektiğini sözlerine eklemiştir. Los Angeles'taki UCLA Jonsson Kapsamlı Kanser Merkezi'nden Mae Zakhour, gelecekte bunun gibi daha fazla rapor görebileceklerini düşündüğünü, artık bu fenomenin tanımlandığını ve yeni nesil dizilemenin daha kolay erişilebilir hale geldiğini belirtmiştir. Japon erkeklerin durumunda, her iki vaka da TOP-GEAR olarak bilinen kanser hastalarında ileriye dönük bir gen profilleme denemesinde rutin yeni nesil dizileme testinin sonuçlarının analizi sırasında tesadüfen keşfedilmiştir.

Bilim insanları diğer anneden fetüse geçiş vakalarında, yavruların beyinde, kemiklerde, karaciğerde, akciğerlerde ve yumuşak dokularda plasentadan olduğu varsayılan hematojen yayılımla tutarlı çoklu metastazlar ile mevcut olduğunu açıklamışlardır. Ancak, iki erkek çocukta tümörler sadece akciğerlerde görülmüş olmakla birlikte bronşlar boyunca lokalize edilmiştir. Tümör büyümesinin peribronşiyal paterni, tümörlerin doğum sırasında tümörle kontamine olmuş vajinal sıvıların aspirasyonu yoluyla anneden bebeğe vajinal geçişinden kaynaklandığını öne sürmüştür. Ek olarak araştırmacılar, her iki erkek çocuktaki tümörlerin Y kromozomundan yoksun olduğunu ve birden fazla somatik mutasyonun, bir HPV genomu ve annelerden alınan tümörlerle SNP alellerini paylaştığını gözlemlemişlerdir. Sonuç olarak yapılan çalışmada anneden ve çocuğun akciğer tümöründen alınan servikal tümör örnekleri, yeni nesil sıralama testleri için sunulmuş ve araştırmacılar, anneden bebeğe bulaşma gösterdiğini belirtmişlerdir.

Medikaynak Referanslar

Nick Mulcahy, Baby Gets Cancer From Mother During Birth: First Report, Medscape, Jan 15, 2021.

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler