Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Bakır insan biyolojisi için olmazsa olmazdır ve saç-göz rengindeki pigmentlerin oluşumundan yeni kan damarlarının üretimine kadar birçok işlemde yardımcı rolü vardır. Bakır aynı zamanda biliş için de önemlidir. Yapılan çalışmalarda bakır dengesizlikleri çeşitli nörolojik bozukluklarla ilişkilendirilmiş ve değişen bakır seviyeleri, depresyon ve uyku düzenindeki değişikliklerle bağlantılı bulunmuştur.

PLOS Biyoloji dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma, bakır dengesinin adiposit adı verilen yağ depolama hücrelerinin fizyolojisindeki rolünü özetlemektedir. Araştırmacılar bu çalışmada, adipositlerin bakırı nasıl kullandığını anlamaya odaklandılar. Bunu, ilk olarak laboratuvarda, olgunlaşmış adipositlere kimyasal olarak işaret edilebilecek olan, fare yağ hücresi öncüleri yetiştirerek yaptılar. Araştırmacılar, hücrelerin bakır alımını ve bu gelişim süreci boyunca ürettikleri proteinleri izlediler.

Araştırmacılar, olgunlaşma sırasında adipositlerin öncül olarak iki kat fazla bakırı hücre içine aldığını tespit ettiler. Ayrıca birkaç bakır içeren proteinlerin daha fazla miktarda bulunduğunu, özellikle öncül hücrelerde olduğundan 70 kat daha yüksek seviyelerde ortaya çıkan, "sıradışı şekilde düzenlenmiş" semikarbazaide duyarlı amin oksidaz (SSAO) denilen bir enzim olduğunu buldular. Geçmişte yapılan çalışmalar, SSAO'nun bakıra bağımlı olduğunu ve yağ dokusunda bol olduğunu göstermişti. Ancak hücresel bakır seviyelerinin SSAO'yu nasıl etkilediği ve SSAO aktivitesinin adiposit metabolizması ile nasıl bağlantılı olduğu belirsizliğini korudu.

Bakır Yokken Aşırı Büyüyen Yağlı Hücreler Oluştu

Hücrelerin bakır tüketiminin SSAO'nun işlevini etkileyip etkilemediğini test etmek için ekip, adiposit olgunlaşması sırasında bakır kullanılabilirliğini sınırladı. Bakır eksikliğinin, hücrelerin olgunlaşmış yağ hücrelerine dönüşmesini engellemediğini, ancak bakır yoksun hücrelerin, sağlıklı hücrelerin boyutlarının iki katından daha fazlasına büyüdüğünü ve hücrelerden daha fazla yağ molekülleri içerdiğini buldular. Bu test bakırın, adipositlerin sağlıklı gelişimi ve metabolizması için önemli olduğunu gösterdi.

Bu sonuç, hücresel bakır seviyelerinin SSAO işlevi için gerekli olduğunu ve bu enzimi etkisizleştirmenin yağ hücrelerinin anormal şekilde büyümesine neden olduğunu doğruladı. Ancak hala belirsizliğini koruyan şey, bu hücrelerin nasıl bu kadar çok lipit biriktirdiği oldu.

Araştırmacılar, SSAO'yu yağlı karaciğer hastalığı ve diyabeti olan insanların kan akışında izlemek için çalışmalar planladıklarını, çünkü SSAO'nun bu kişilerin kanlarında yüksek seviyelerde bulunduğunu bildirdiler.

Medikaynak Referanslar

Yang H. Et al. Copper-dependent amino oxidase 3 governs selection of metabolic fuels in adipocytes. PLOS Biology, 2018; 16 (9): e2006519 DOI: 10.1371/journal.pbio.2006519

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler