
Çocukların telefonları ile oynarken ya da sevdiği TV şovunu izlerken ebeveynleri ile iletişimden uzaklaşmaları birçok evde yaşanan bir durumdur. Ve bu durum sadece genç erişkinlerde değil okul öncesi dönemde de karşımıza çıkmakta. Aslına bakılırsa 3 ve 5 yaşları arasında elektronik cihazlarla oynarken ya da TV seyrederken anne-çocuk arasında küçük diyaloglarlar olabiliyor.
Konu ile ilgili daha önce yapılan çalışmalar ebeveynlerden alınan bilgilerin doğrultusunda hazırlanan raporlara dayanılarak yapılıyordu, ancak bu U-M çalışmasında gelişmiş ses sistemleri kullanıldı. Bu amaçla 44 aile günde 10 saat takip edilerek, anne ve çocuğun bu tarz elektronik cihazları kullanım süreleri, birbirleri ile olan diyalogların süresi ve biçimi incelendi.
Kayıt cihazı ile bir medya sinyali aldığında elektronik medya cihazlarından alınan sesi ve bu konular hakkında yapılan konuşmaları yazıya döken bir kod kullanıldı, böylece medya ve medya kullanımında anne çocuk iletişimindeki demografik farklılıkları da gözlemleme fırsatı oldu. Örneğin lisans seviyesinde eğitim görmüş annelerin çocuklarının lise ve alt bölümlerden mezun olan annelerin çocuklarına göre daha az elektronik medya cihazlarına maruz kaldığı, ayrıca bu çocukların daha sıklıkla eğitici programlar izlediği görüldü. Ek olarak bu yüksek derecede ağitim görmüş anneler diğer annelere kıyasla çocukları ile medya hakkında daha çok iletişime geçiyorlardı.
Özet olarak eğitim seviyesi düşük annelerin çocukları elektronik medya cihazlarına daha uzun süre ve daha az diyalog ile maruz kalıyor. Bu çok önemli çünkü aileler aracılığı ile çocukların elektronik medya ve bunun etkileri hafifletilebilir.
Araştırma ekibi bundan sonraki çalışmalarını baba-çocuk ilişkisi üzerine planlıyor.
Çalışma 29 Mart 2016'da Association for Psychological Science conference in Chicago'da sunuldu.
1. University of Michigan. "Small talk: Electronic media keeping kids from communicating with parents." ScienceDaily. ScienceDaily, 27 May 2016.