
Belden aşağısı felç olan üç hasta, spinal implantlardan elektrik stimülasyonu ve aylar süren yorucu egzersiz rejimlerini içeren yeni bir tedavi kullanarak, tekrar yürüyebilen ilk insanlar oldular.
Hastalardan ikisi Louisville’deki Kentucky Omurilik Yaralanmaları Araştırma Merkezi’nde tedavi edildi. Bu hastalardan 23 yaşındaki Kelly Thomas, 2014 yılında bir araba kazasında yaralanmışken, 35 yaşındaki Jeff Marquis'ın bir dağ bisikleti kazasında sırtında kırık oluşmuştu. Üçüncü hasta, 29 yaşındaki Jered Chinnock ise 2013 yılında geçirdiği bir kar motoru kazasında yaralanmış ve tedavisi Minnesota Mayo Clinic'te devam etmekteydi.
Her üç hastanın tedavisi neredeyse aynıydı. Doktorlar, Chinnock'u yaklaşık bir yıl boyunca bir spinal implant kaynaklı elektrik stimülasyonuyla ve 43 haftalık bir egzersiz rejimiyle tedavi ettiler. Louisville hastalarında olduğu gibi, Mayo ekibi de hastanın sırtına cerrahi işlemle bir elektrot paneli yerleştirdi ve bu sayede hastanın bacaklarındaki güçlü kas dokularının omurilikten gelen sinyaller ile beslenmesi sağlandı.
Boşluğu Köprülemek
Chinnock'un omurgasındaki kırık, beyin ve bacak kaslarını kontrol eden sinirler arasında her bir doğrudan bağlantıyı yıllar önce koparmıştı. Ancak araştırmacılar implantın bir şekilde aradaki bu boşluğu köprüleyebileceğini düşündüler. Beyin ve bacak kaslarını kontrol eden sinirler arasındaki bazı bağlantıları yaralanmadan kurtarmayı amaçladılar. İmplanttan gelen elektrik sinyallerini deneme-yanılma yoluyla ayarlayarak, yoğun egzersizle birlikte, bacağın hareketini uyarmak için beyinden gelen sinyali artırabildiler. Bir aylık tedaviden sonra, hasta bir koşu bandı üzerinde durmaya başladı. Yavaş yavaş, koşu bandında adım atma yeteneği gelişti. Daha sonra, ön tekerlekli bir yürüteç ve dengesine rehberlik eden bir asistan yardımıyla, açık alanda tek bir seansta en fazla 331 adım yürüyebiliyor ve 102 metrelik bir mesafeye ulaşabiliyordu. 25 ila 42 hafta arasında, yürüyüş hızı saniyede 5 santimetreden 20 santimetreye çıktı.
Diğer iki hasta için tedavi çok benzerdi. Thomas bir yürüteç yardımıyla, tedavinin sonunda fizyoterapistler tarafından desteklenmeden açık zemin üzerinde yürüyebiliyordu. Marquis, bir saatlik seansta 362 metre yürüyebildi ve yaklaşık 19 santimetrelik bir azami hıza ulaştı.
Araştırmacılar, yaptıkları çalışma ile omurilik yaralanmalarından yıllar sonra bile hastaların uzuvlarını kullanmayı yeniden öğrenebildiğini tespit ettiler. Geliştirdikleri yöntemin halen çok yeni olduğunun altını çizen bilim insanları, bu yeni tedavi yaklaşımından hastaların faydalanabilmesi için gerekli olan bağlantılara sahip olup olmadığını göstermek için biyobelirteçler bulmanın önemli olduğunu da eklediler.
Andy Coghlan, Three people with paralysis can walk again with nerve-boosting implant, New Scientist 10/9/2018.
+ Tüm Referansları Göster