Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Flavonoidler 6.000'den fazla benzersiz bileşik içeren besinlerdir. Bitkilerde yaygındır ve flavonoller, flavan-3 ols, flavonlar, flavononlar ve antosiyaninler olmak üzere beş alt sınıfa ayrılır. İleri yaşta diyette ki başlıca flavonoid kaynakları siyah çay (%89), portakal ve portakal suyu (%2,7), yeşil çay (%1,3) ve muzdur (%0,9).

Antosiyanin bakımından zengin meyvelerin beyni çeşitli şekillerde etkilediği gösterilmiştir. Bilişi iyileştirmek ve beynin dejenerasyonunu önlemek için birkaç yolun birlikte çalıştığı düşünülmektedir. İlk olarak, bu meyvelerin yüksek antioksidan içeriği serbest radikalleri temizleyebilir ve beyindeki enflamasyonu azaltabilir.

Meyvelerdeki flavonoidler, sinir hücrelerinin hücre ölümünü önleme ve özellikle öğrenme ve hafıza (hipokampus) ile ilişkili beyin alanlarında, nöronlar arasındaki bağlantıları iyileştirme potansiyeline sahiptir. Flavonoidler ayrıca beyindeki amiloid beta (Aβ) birikimini bozabilir ve böylece amiloid plaklarının oluşumunu önleyebilir. Amiloid plaklar, nöronlarda biriken ve Alzheimer hastalığının gelişiminde rol oynayan bu proteinlerin yapışkan birikimleridir.

Büyük miktarda antosiyanin bakımından zengin meyveler tüketmek öğrenme yeteneğini, hafızayı ve motor becerilerini artırabilir. Araştırmalar düzenli olarak meyveleri tüketenlerin beyin işlevine daha iyi sahip olduklarını ve bunama gelişme ihtimalinin diğerlerine göre daha az yaşlandıklarını göstermektedir.

Diyet ve Demans

Demans, 65 yaş üstü yaşlı erişkinlerde en büyük sakatlık nedenidir ve bu yaş grubunda en büyük ikinci ölüm nedenidir. Demansın başlangıcındaki küçük gecikmeler ve sonraki ilerlemeleri bile, bu hastalığın toplum üzerindeki yükünü önemli ölçüde hafifletme potansiyeline sahip olacaktır.

Hafif ve orta şiddette Alzheimer demansa sahip yaşlı erişkinlerde belleği geliştirmek için antosiyanin bakımından zengin vişne suyunun potansiyeli gösterilmiştir. Katılımcılara diyetlerinde günde 200ml meyve suyu verildikten 12 hafta sonra, düzenli olarak vişne suyunu tüketenlerde, en az antosiyanin içeren alternatif bir meyve suyuyla sağlananlara kıyasla, hafıza ve kelime hatırlama ile ilgili test puanları önemli ölçüde iyileşmiştir.

Queensland hükümeti bilim adamları, Kraliçe Garnet tarafından geliştirilen, Avustralya'da yetiştirilen bir erik, normal eriklere kıyasla mevcut antosiyanin seviyelerinin beş katına sahiptir. Hayvan çalışmaları, sağlığı iyileştirme potansiyeli için şimdiye kadar etkileyici sonuçlar göstermektedir. Queen Garnet erik suyu ile beslenen obez sıçanlarda, yüksek tansiyon, yağlı karaciğer, zayıf kalp fonksiyonları ve artritin sadece sekiz hafta içinde normale döndüğü gösterildi.

Gıda temelli çalışmalar karmaşıktır. İlk olarak, vücudun biyoaktif bileşikleri nasıl metabolize ettiğini anlamamız gerekir. Antosiyaninler, sindirim kanalında, birçoğu yaklaşık altı saat içinde idrarla atılan bir dizi farklı sindirim maddesine (metabolitler) atılır. Fizyolojik etkiler yapan bozulmamış antosiyanin bileşiğinin kendisi veya birçok metabolitinden biri olabilir.

Sağlık yararları için gerekli olan antosiyaninin "dozu ve bunun gıdalardan nasıl elde edilebileceği belirsizliğini korumaktadır. Son olarak, gıdadaki antosiyaninlerin diğer besinlerle etkileşime girmesi muhtemeldir ve yiyeceklerin kombinasyonları sinerjik etkiler gösterebilir. İzolasyonda tüketilenden daha büyük bir birleşik etkiye sahip olabilirler.

Medikaynak Referanslar

Karen Charlton and Katherine Kent. Cherry on top: summer fruits are also good for the brain, The Conversation November 24, 2015.

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler