
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) insan gen editlenmesi ve onu çevreleyen bilimsel, yasal, sosyal ve etik zorlukları incelemek için küresel bir panel oluşturma çalışmaları yürütmektedir. Bu girişimlerle organizasyonun gözetim ve yönetim standartlarına geçmesi amaçlanmaktadır.
Multidisipliner panelin uygulama hakkındaki literatürü, sosyal tutumu incelemesi ve şeffaflığı nasıl teşvik edeceğini, güveni nasıl inşa edeceğini ve bunun nasıl risk / fayda sağlayacağını anlamak için Birleşmiş Milletler ve Ulusal Bilim, Mühendislik ve Tıp Akademileri dahil uluslararası kurumlarla birlikte çalışma planlanıyor.
WHO'nun geçen hafta yaptığı duyuru, Çin akademisyeni He Jiankui'nin geçen ay doğan ikizlerinin genlerini düzenlediklerini ve onları HIV'e dirençli hale getirdiklerini iddia eden CRISPR-Casp9'un kullanımına dair YouTube'daki paylaşımının ardından geldi.
WHO’nun Rolü Kritik
WHO’ya göre halkın bir gün genom düzenlemesinin hastalığı tedavi edebileceği veya önleyebileceği konusundaki güvenini korumak için, araştırma topluluğunun şimdi bu yeni aracın yeterlilik, bütünlük ve iyilikle uygulanabileceğini göstermek için adımlar atması gerekiyor.
Bunların konuşulması, özellikle uluslararası düzeyde ele alınması önemlidir, ancak dünyadaki ortak fikre göre şu an bu tarz girişimlerin yapılmaması gerekiyor. Asla yapılmaması gerektiğini düşünmek için pek çok neden olmasının yanı sıra yapılmasını isteyen ebeveynler ve aile üyeleri de dahil olmak üzere çok sayıda insan var.
WHO'nun bu çalışmayı ulusal akademilerin, ulusların veya toplumların çabalarının ötesine geçecek şekilde uluslararası statüleri nedeniyle toplaması gerekmekteydi ve bu yönde bir adım atılmış oldu. WHO yapılan açıklamada, seçimler yapıldıktan ve çıkar çatışmaları değerlendirildikten sonra panel üyelerinin adlarını yayınlayacağını belirtti.
Dzau VJ et al. Wake-up call from Hong Kong. Science 14 Dec 2018: Vol. 362, Issue 6420, pp. 1215
+ Tüm Referansları Göster