
James Cook Üniversitesi ve Queensland Üniversitesi'ni içeren ortak bir araştırma projesi, ergenlik çağında ve erken erişkinliğe kadar devam eden uyku sorunlarının yüksek oranda olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda bu sorunlar için doğal bir çare önermektedir.
Çalışma dahilinde araştırmacılar, 14 yaşından 21 yaşına kadar 3600'den fazla insanın kayıtlarını incelediler. Elde edilen sonuca göre 14 yaşındaki çocukların dörtte birinden fazlası uyku sorunlarını bildirdi; bunların yüzde 40'ından fazlası 21 yaşına geldiklerinde bile hala uyku problemi yaşıyor.
Farklı Yaşlarda Farklı Nedenler
Uyku sorunlarının nedenlerinin farklı yaşlarda farklıdır. Madde bağımlılığı, sigara kullanımı, depresyon ve anneler arasındaki anksiyete gibi annelik faktörleri, 14 yaşındaki çocuklarında ergenlik dönemi uyku sorunlarının en önemli sebepleri olarak göze çarpmaktadır. Çalışmadaki tüm katılımcılar için, kadın olmak, erken ergenlik yaşamak ve sigara içmek 21 yaşındaki uyku sorunlarının en önemli belirleyicileri olarak tespit edildi.
Ergen depresyonu ya da kaygı iki yaş arasındaki uyku sorunları için bağlayıcı faktörler gibi görülüyor. Bu kısır bir döngü olup, depresyon ve kaygı uyku problemleri için iyi bilinen risk faktörleri ve uyku sorunları olan insanlar genellikle endişeli veya depresif oluyor.
Elektronik Medya Önemli Bir Risk
Geleneksel faktörlerin yanı sıra elektronik medyanın aşırı kullanımı bir başka önemli risk olarak ortaya çıkmaktadır. Çocuklarda ve ergenlerde, geç yatma zamanı ve daha kısa uyku süresi ile güçlü bir şekilde ilişkili olduğu bulunmuştur, bu da uyku bozuklukları geliştirme riskini artırır.
Araştırmacılar, gençlerin sürekli uyku sorunlarına ve eşzamanlı sağlık problemlerine maruz kaldıklarını ortaya koyduğu için bu araştırmanın endişe verici olduğunu belirtti ancak aynı zamanda sorunun cevabını da şiddetle tavsiye etti. Buna göre beden kitle indeksinden bağımsız olarak hareketli bir hayat sürmek gerek. Buna ne kadar erken başlanabilirse uyku sorunları da o kadar geriliyor.
Fatima Y et al. Continuity of sleep problems from adolescence to young adulthood: results from a longitudinal study. Sleep Health, 2017; 3 (4): 290 DOI: 10.1016/j.sleh.2017.04.004
+ Tüm Referansları Göster