
Hiperürisemi gelişiminde obezite, yaşlanma ve ağır alkol tüketimi gibi çevresel risk faktörlerine kıyasla güçlü bir genetik bağ vardır (ABCG2 disfonksiyonu). Ayrıca, yeni hipoüremik ajanların ortaya çıkmasıyla serum ürik asit konsantrasyonu kontrolünün daha kolay olduğu görülmüştür. Bununla birlikte, yaşam tarzının hiperürisemi ve gut gelişimine katkıda bulunan önemli bir faktör olduğu konusundaki kanıtlar su götürmezdir. Bu yüzden diyet, kilo kontrolü ve yeterli hidrasyon gibi yaşam tarzı faktörlerini değiştirerek uygulanan farmakolojik olmayan tedaviler ekonomik ve ürik asit düşürücü ajanların olası advers etkileri gibi etkenler açısından önemlidir. Bu konu ile ilgili yeni yayınlanan bir makalede, kilo kontrolü, uygun beslenme ve alkollü içecek ve alkolsüz içecek tüketiminin ölçülmesi de dahil olmak üzere, gut ve / veya hiperürisemi riskini azaltmak için uygun yaşam tarzı alışkanlıklarını savunan son çalışmalara odaklanıldı.
Kahve ve C Vitamini
Serum ürik asit düzeylerini ve gut alevlenmeleri riskini etkileyen yaşam tarzı faktörlerini ve bunların zararlı etkilerini nasıl iyileştirebileceği incelendi. Obezite ürik asidi artırdığı ve kilo alımı gut riskini artırdığı için bu hastalarda günlük egzersizle kilo azaltılması ve fazla kalorinin sınırlandırılması önerilir. Bununla birlikte, adenin nükleotidinin bozulmasına neden olan kuvvetli egzersiz; ürik asit atılımını azaltan açlık ve dehidrasyon serumdaki ürik asit seviyesini yükseltebilir ve gutu tetikleyebilir. Et ve deniz ürünleri gibi pürin bakımından zengin gıdaların alımının artması, serumdaki ürik asit seviyesini yükseltir ve gut riskinin artmasıyla ilişkilidir, buna karşın süt ürünleri, özellikle düşük yağ türleri, daha az gut riski ile ilişkilidir. Ayrıca, ağır alkollü içki ürik asit seviyesini yükseltir ve adenin nükleotitinin bozulması ve laktat üretimi ile gut riskini arttırır. Tatlı meyveler ve fruktoz içeren alkolsüz içeceklerdeki fruktoz ürik asidi artırabilir ve gut riskini ürik asit üretimini ve / veya atılımını azaltarak arttırabilir.
Bütün bu sebepler nedeniyle uzmanlar tarafından, gut hastaları için Akdeniz diyeti önerilmektedir. Bilim insanları bu diyetin hiperüriseminin önlenmesine de yardımcı olabileceğini düşünüyorlar. Bunlara ek olarak araştırmacılar, kahve ve C vitamini takviyesi, ürik asit düzeylerini ve ayrıca gut riskini azaltabileceğinden koruyucu önlemler olarak kabul edilebileceğini ileri sürdüler.
Kakutani-Hatayama M et al. Nonpharmacological Management of Gout and Hyperuricemia: Hints for Better Lifestyle. Am J Lifestyle Med. 2015 Sep 2;11(4):321-329. d
+ Tüm Referansları Göster