Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Bir kriz acilen çözülmeyi beklerken, bilim yardımcı olacak araçları sağlayabilir, ancak yaşam tarzımızı değiştirmeye istekli olmalıyız. Çözümler çok pahalı olacak, ancak eylemsizliğin maliyeti daha da yüksek.

Bu iklim değişikliği ile koronavirüs salgını arasında paralellikler kurduğumuz ilk sefer değil. İlk kez 7 Mart 2020'de toplam küresel Covid-19 vakaları 100.000'den azken ve pandemi henüz resmi olarak açıklanmamışken bağlantı kurduk. Küresel bir acil durumla karşı karşıyayız ve bilime inanmıyor gibi görünen politikacılar hepimizi riske atıyor" dedik.

Aradaki fark şu ki, aklımızı (ve cüzdanlarımızı) küresel bir acil durumla başa çıkmak için kullandığımızda neler olabileceğini gördük. Bir yıldan kısa bir sürede şaşırtıcı biçimde çok sayıda başarılı koronavirüs aşısının geliştirilmesi ile hedeflerimizi tuttururken, bir yandan da en az 12 ila 18 ay süreceği tahminimizde biraz yanıldık. Aşılarla ilgili özel raporumuzun detaylandırdığı gibi, bu da gerçekten küresel bir çaba oldu. Dünya çapında 4 milyardan fazla doz uygulandı, ancak düşük gelirli ülkelerdeki insanlara ulaşılabilmesi için çok daha fazla şey yapılması gerekiyor.

"Koronavirüs pandemisi gerektiğinde hızla harekete geçebileceğimizi gösterdi"

İlk kez 1957'de, 20. sayımızda iklim değişikliğinden bahsettik. İnsanlık sadece bu yüzyılın başında bile harekete geçmiş olsaydı, çalışma, yaşama ve seyahat biçimimizdeki kademeli bir değişim, en kötü etkilere karşı koymak için yeterli olurdu.

Şimdi, son Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli raporu böyle bir lüksümüz olmadığını söylüyor. Küresel hükümetlerin 2015'teki Paris toplantısında kaçınmayı taahhüt ettikleri 1,5°C'lik ısı artışının gerçekleşmemesi için son derece hızlı bir eylem bile yeterli olmayabilir. Mevcut planlar bizi yaklaşık 3°C'lik bir sıcaklık artışına doğru götürürken, şu ana kadar 1°C'nin biraz üzerindeki ısınmalar bile felaket etkisini belirginleştiriyor.

Yine de yeni enerji dünyası hakkındaki özel raporumuzda ayrıntılarını paylaştığımız gibi, çözümler ulaşılabilir durumda. Salgın, maliyetli olsa da gerektiğinde hızlı harekete geçebileceğimizi göstermiştir. İngiltere’de yaklaşmakta olan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26) toplantısı, dünyanın elini taşın altına koyması ve bir kez daha kendi çıkarları doğrultusunda hareket etmesi için bir şanstır.

Medikaynak Referanslar

As climate crisis grows, vaccine push shows we can turn things around Newscientist.com; Magazine issue 3347, published 14 August 2021.

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler