Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

İnme, kanamadan veya tıkanıklıktan kaynaklanan bir beyin hasarıdır. Etkiler ani veya kademeli olabilir ve hasar zihinsel ve fiziksel sağlığı çeşitli yönlerden etkileyebilir. Motor beceriler, ağrı tepkileri de dahil olmak üzere duyular, duygular, konuşma, düşünme ve hafıza etkilenebilir. İnme, kişinin dil kullanımını çeşitli şekillerde etkileyebilir. Sadece dilin işlenmesinde bozulma olmaz, yüz, dil veya boğaz kaslarındaki paralizi veya fiziksel güçsüzlük, yutkunmayı, solunumu kontrol etmeyi ve ses çıkarmayı zorlaştırabilir. İletişim sorunlarının türü ve kapsamı inmenin şekline ve hangi tür travmanın meydana geldiğine bağlıdır. İnmeden sonra iletişim üzerinde etkili, afazi, dizartri ve dispraksi olmak üzere üç durum tanımlanmaktadır. Afazi ya da disfazi beyindeki dil kontrol merkezlerinden birinin hasarı sonucu oluşur. İletişim etkilenirken, zeka etkilenmez. Disartri ve dispraksi konuşma seslerinin fiziksel üretimi ile ilgilidir. Dizartri hastası olan bir kişi sözcükleri bulabilir, ancak kas güçsüzlüğü gibi fiziksel bir sorun nedeniyle onları şekillendiremez. Bu, sözcüklerin peltek veya kısa ataklar şeklinde çıkmasına neden olabilir. Dispraksi, hareket ve koordinasyon zorluğunu içerir, konuşma sesleri için gereken kasları düzgün ya da doğru sırayla çalışmaz. Bu da konuşmayı etkileyebilir.

İnme, devam eden iletişim sorunlarına yol açabilir ancak bunu engellemek mümkündür. Genellikle konuşmada zorluk çeken bir kişinin düşünmekte de güçlük çektiği düşünülür fakat bu her zaman doğru değildir. İnme geçirmek korkutucu bir deneyimken, sonrasında neler olup bittiğini söyleyememek travmayı daha da arttırır.İnme sonrası rehabilitasyon, insanlara yeteneklerinin bir kısmını veya tamamını geri kazanmalarına yardımcı olabilir. İletişim konusunda uzmanlaşmış konuşma terapistleri birlikte, uzman olmayan kişiler de rehabilitasyonda önemli rol oynarlar. Konuşma terapisi, inmeden sonra rehabilitasyonun önemli bir parçasıdır. Bir konuşma terapisti, insanlara yutkunma konusunda yardım edebilir. Konuşma terapistlerinin kullanabileceği dil uygulama etkinlikleri arasında, yinelenen kelimeler, talimatları takip etme, okuma ve yazma gibi yoğun egzersizler bulunmaktadır. Konuşma koçluğu, spesifik kelimeleri hatırlamada yardımcı olmak için istem geliştirme, semboller ve işaret dili kullanma gibi dil engelleri etrafında dolaşma yolları geliştirme gibi daha geniş terapi alanları da vardır.

İnme geçiren ve iletişim becerilerini geri kazanan hastalar, inme geçiren kişilere iletişim kurmalarında yardımcı olmak için onlarla konuşurken doğrudan yüzlerine bakılması, yavaşça ve net fakat normal bir ses tonu ile konuşulması, kısa cümleler kullanılması, bir kerede bir konuya sadık kalınması, arka plan gürültüsü olmadığından emin olunması, şimdiki ve inmeden önceki uğraşları, ilgi alanları ve tutkuları hakkında konuşulması ve bunlarla ilişkili olmaya çalışılması, ne söylemek istediklerini söylemeleri için düzeltmeden ya da tamamlamadan şans verilmesi gibi tavsiyeler veriyorlar. Özellikle aile ve arkadaşlarının, kişilerin inmeden sonra iletişim becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için, düzenli olarak uygulama etkinlikleri yapmalarını öneriyorlar. Tam iyileşmenin her zaman mümkün olmadığını, ancak sabır, yardım, destek ve uygulamaların kişilerin inmeden sonra iletişim becerilerini yeniden kazanmalarına yardımcı olabileceğinin altını çiziyorlar.

Medikaynak Referanslar

http://www.medicalnewstoday.com/articles/315075.php

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler