
Kötü şarkı söylemek halen bilim insanları için büyük ölçüde bir gizemdir. İyi bir şekilde şarkı söylemekte güçlük çeken insanlar, konuşma sırasında ses tonu ilişkilerini duymakta veya ses tonunu kontrol etmekte zorluk çekmezler. Bir grup araştırmacı bu gizemi çözmek için bir araştırma yaptılar.
Bugüne kadar yapılmış birkaç fMRG çalışması, müziksel işitsel imgeleme sırasında motor planlama alanlarında aktivasyonu ortaya koymaktadır. Araştırmacı bu tür aktivasyonların, yüzey elektromiyografisi kullanarak periferik motor aktivitesine neden olup olamayacağını incelediler. Ekstrinsik laringeal kaslara, yüz kaslarına ve pazı üzerindeki bir kontrol bölgesine yerleştirilen sensörler, şarkı öncesi yapılan işitsel görüntüler sırasındaki ve aynı zamanda görsel bir görüntü görevinin tamamlanması sırasında kas aktivitesini ölçtüler.
Çalışma, iki grubu doğrudan karşılaştırmak ve alt seslendirmenin imgeleme gücünün genel sonucu olup olmadığını veya yalnızca işitsel görüntülerle ilgili olup olmadığını belirlemek amacıyla hem görsel hem de işitsel imgeleme görevleriyle sunulan 46 müzikal deneyimsiz katılımcıyı içeriyordu.
İşitsel Görüntü, Subvokalizasyon ile Düzeltilebilir
İşitsel için gırtlak ve dudak kaslarında görsel görüntü görevlerinden daha fazla aktivasyon tespit edilirken, diğer sensörler için görevler arasında fark bulunamamıştır. Ayrıca, kulağı daha hassas şarkıcılar, işitsel imgeleme sırasında daha hassas şarkıcılardan daha fazla gırtlak aktivitesi sergiledi.
Bu, subvokalizasyonun, hassas olmayan şarkıcılarda bozulmuş gibi görünen işitsel görüntüyü kolaylaştırmak için bir strateji olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Birlikte ele alındığında, bu sonuçlar, subvokalizasyonun, öngörülen işitsel görüntülerde ve muhtemelen işitsel görüntülerle motor ilişkilerini tamamlamanın bir yolu olarak rol oynayabileceğini göstermektedir.
Araştırmacılar iyi şarkı söylemenin sadece sosyal yararları olmadığının, Mandarin Çincesi gibi tonal dillerin öğrenilmesini de kolaylaştırdığını belirttiler.
Tim A. Pruitt, Andrea R. Halpern, Peter Q. Pfordresher. Covert singing in anticipatory auditory imagery. Psychophysiology, 2019; 56 (3): e13297.
+ Tüm Referansları Göster