
Son yıllarda Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi (CUMC) ve diğer yerlerde yapılan çalışmalar kemiğin bir endokrin organ olduğunu ve beyin gelişimini, glikoz dengesini, böbrek fonksiyonunu ve erkek fertilitesini etkileyen hormonlar ürettiğini gösteriyor. Araştırmacıların yaptıkları son çalışmadaki bulgulara göre, iştah bastırma da bu listeye eklendi. 2007'de CUMC'de görev yapan araştırmacılar kemiğin Osteokalsin adı verilen bir hormon salımıyla enerji metabolizmasını düzenleyen endokrin bir organ olduğunu önerdiler. Bundan yola çıkarak yaptıkları diğer çalışmalarla metabolizmayı düzenleyen ek kemik hormonları olduğunu varsaydılar, çünkü metabolizmayı etkileyen diğer endokrin organlar genellikle çoklu hormonlar aracılığıyla bunu yapmaktadır.
Araştırmacılardan Dr. Kousteni’nin fare osteoblastlarında FOXO1 adlı bir genin devre dışı bırakılmasının farelerin daha az yemesine ve glikoz dengesini geliştirmesine neden olduğunu keşfettiğinde, ikinci bir hormona yönelik ilk ipuçları gelmiş oldu. Dr. Kousteni, "Osteokalsin iştahı düzene sokmadığından, ikinci bir kemik hormonunun bu sürece dahil olabileceğini biliyorduk" diyor. CUMC araştırmacıları, FOXO1 eksikliği olan osteoblastların, lipokalin 2 adı verilen olağandışı yüksek protein miktarlarını salgıladığını gösterdi. Lipokalin 2'nin daha önce adipositler tarafından salındığı ve obeziteye katkıda bulunduğu düşünülmekteydi. Ancak araştırmacılar, yağ hücrelerinde veya osteoblastlarında lipokalin üretemeyen farelerde, lipokalin 2'nin öncelikle osteoblastlar tarafından salındığını ve iştah ve ağırlığı azalttığını gösterdi.
Lipokalin 2 normal kilolu farelerde ve leptin reseptörü ve leptin sinyalizasyon eksikliği nedeniyle obez olan farelerde de iştah ve ağırlığı etkiledi. Her iki farede de, lipokalin 2, iştahı bastırdı, genel metabolizma geliştirildi ve vücut ağırlığı azaltıldı. Dr. Kousteni ve ekibi, lipokalin 2'nin kan-beyin bariyerini aştığını buldu. Beyinde, bu protein, iştahı düzenleyen ana beyin bölgesi olan hipotalamusta melanokortin 4 reseptör (MC4R) nöronlarına bağlanır ve aktive eder. MC4R nöronlarının iştah bastırılmasına neden olduğu bilinmektedir. İnsanlarda elde edilen ilk bulgular da cesaret verici. Tip 2 diyabetli hastaların analizinde, araştırmacılar, lipokalin 2'nin kan seviyelerinin, vücut ağırlığı ve kan HbA1c seviyeleri ile ters orantılı olduğunu buldular. Diğer bir deyişle, daha yüksek lipokalin 2 seviyesine sahip hastaların vücut ağırlığı daha düşük ve glikoz dengesi daha iyi olabilmektedir.
Mosialou I et al. MC4R-dependent suppression of appetite by bone-derived lipocalin 2. Nature, 2017; DOI: 10.1038/nature21697
+ Tüm Referansları Göster