
Modern tıbbın günümüze kadar gelen yolculuğunda birçok isimsiz kahraman vardır. Bu kahramanlıklar ve çığır açan yaklaşımlar çoğu zaman tarihin gözünden kaçabilir; özellikle de bir savaş varsa veya bu kahraman bir kadınsa.
Geçtiğimiz aylarda Google doodle'ına konu olan Louisa Aldrich-Blake, İngiltere'nin ilk kadın cerrahıydı. Birinci dünya savaşında hastanelerin kurulmasında önemli bir rol oynadı ve serviks ve rektal kanserlerin tedavisinde yeni prosedürlere öncülük etti.
1865 yılında Chingford, Essex’te doğan öncü doktor, Londra'daki Royal Free Hastanesinde çeşitli görevlerde bulundu. 1903'te İngiliz Tıp Dergisi'nde kanserli büyümeleri rektumdan çıkarmak için yeni bir prosedür bildiren bir makale yayınladı. Servikal kanser ameliyatı yapan ilk doktorlardan biriydi. 1914'te savaş başladığında, Fransa'nın Cherbourg yakınlarındaki Château Tourlaville'de hastane kuran bir kadın gruba liderlik etti. 1916'da tıbbi kayıtlardaki tüm kadınlara haber yolladı ve Malta, Mısır ve Yunanistan'daki hastanelerde çalışmak üzere 80 kişiyi işe aldı. Bu süre boyunca Londra'daki Royal Free Hastanesinde çifte görev yaptı ve tatilleri sırasında Fransa'daki savaş hastanelerinde çalıştı. 1925'te Dame ünvanı aldı ve bir yıl sonra kanserden öldü.
Hatırlanması Gereken Bir Örnek
Ölümünden sonra, bayan Aldrich-Blake'in meslekte kadınlara karşı olan muhalefetin hâlâ çok belirgin olduğu bir zamanda uzman olduğu ve burada yine bu meseleye karşı bir güç kaynağı haline geldiği belirtildi. Yaptığı her işte kendinden oldukça emin şekilde hareket ediyordu; onun dinginliği, eşitliği ve kendine güvenmesi, birçok insan için çok zor olan şartlarda bile azalmıyordu.
Tıp alanında yaptığı çığır açan girişimlerini ve başarılarını hatırlamak için Londra'daki Tavistock Meydanı'nda Aldrich-Blake adına bir heykel dikilerek bu eşsiz insan ölümsüzleştirilmiştir.
Louisa Aldrich-Blake: a trailblazer for female surgeons and a war hero. NewScientist Magazine, published on 15 August 2019.
+ Tüm Referansları Göster