
"Kişiye Özel Tedavi , her hastanın korunma ve tedavi kararlarının kendisi için tasarlandığı bir yaklaşımı içeren ve sağlık endüstrisinde son dönemde sık kullanılan bir terimdir. Birçok ülkede bununla ilgili projeler yürütülmektedir.
Sağlık harcamalarının giderek artması ile ilgili birçok endişe mevcutken "Kişiye Özel Tedavi maliyetini karşılamanın mümkün olup olmadığı sorusu akla gelmektedir.
Şu an var olan örneklere bakıldığında kişiye özel tedavi maliyetleri azaltıyor gibi görünmektedir. Örneğin mevcut ilaçlar reçete edilmeden önce hastalar ilaç hipersensivitesi için taranabilirlerse, sonrasında hastaların tekrar tedavi edilmesine gerek kalmamakta ve bu da tedavi masraflarını aşağıda doğru çekmektedir. Benzer yaklaşım tedavi seçimlerinde de kullanılabilir.
Teksas A&M Sağlık Bilimi Merkezi Tıp Fakültesi ve Teksas A&M Genom Bilimleri Enstitüsü’nden araştırmacılar kişiye özel tedavi ile fayda görecek bireyleri hedef alan tedavilerin kullanılabildiğini, böylelikle tedaviden fayda görmeyecek ya da zarar görebilecek bireyler üzerinde gereksiz ilaç ya da diğer kaynakların kullanımının önüne geçilebildiğini belirtiyorlar. Bununla beraber durumun bu kadar basit olmadığını, kişiye özel tedavinin ekonomik olarak fayda sağlayabilmesinin, spesifik ve en uygun tedavilerin faydalı olabileceği en iyi adayların bulunmasının maliyeti ve zorluğu olmak üzere iki şeye bağlı olduğunu aktarıyorlar. Ayrıca kişiye özel tedavide hastalık süreci ile bireylerin genetikleri ve beslenme şekilleri ya da toksin maruziyetleri gibi çevresel faktörlerin tedaviye yanıtı nasıl etkileyeceğinin çok iyi bilinmesi gerektiğinin altını çiziyorlar.
Araştırmacılar, federal hükümetin hastaların genetiklerine bağlı olarak benzer özelliklerdeki hangi insan grubunun hangi tedaviden fayda görebileceğinin ortaya çıkarılmasında kullanılan harcamaların birazını karşılayabileceği önerisini getiriyorlar. Amerika’da 2017 yılında hükümetin 230 milyon doları bunun içi harcadığını ve 2018’de daha da fazla miktarı bu alana ayıracağını belirtiyorlar. Ulusal Sağlık Enstitüleri’nin bu parayı ulusal, geniş çaplı bir araştırma katılımcı grubu oluşturmak için kullandığını aktarıyorlar. İnsan Genom Projesi’nin de federal hükümetçe desteklenen başka bir girişim olduğunu, ilk sekanslanan insan genomunun yaklaşık 3 milyar dolara mal olduğunu fakat şimdi şirketlerin bu hizmeti bir MRI maliyetinin yarısından daha az olan bin dolara sunmayı teklif ettiklerini belirtiyorlar. Kişiye özel tedavilerin giderek daha ekonomik hale gelmesini umduklarını bildiriyorlar.
Araştırmacılar klinisyenlerin her hastanın genetik koduna sahip olmaları durumunda bile aşılacak diğer düzenleyici engellerin var olduğunu da ekliyorlar. Ekonomik olarak tek bir kişi yerine bir grubu hedef almanın daha uygulanabilir olduğunu fakat kişiye özel tedavilerde bütün meselenin benzer özellikteki kişileri aynı alt gruba koymak olduğunu belirtiyorlar.
Öte yandan küçük hasta gruplarını hedef alan ilaçlar pahalı olma eğilimindedir. Bu durumun önemli bir sebebi bu ilaçların geliştirme maliyetlerinin kalabalık grupları etkileyen ilaçlarla aynı miktarda olması (Bir araştırma bu değerin ortalama 2,6 milyar $ olduğunu söylüyor) ve ilaç firmalarının bu maliyetleri daha küçük gruplardan telafi etmeye çalışmasıdır. Daha önemlisi bu ilaçların ruhsatlanması daha zordur çünkü bu ilaçların klinik çalışmaları için uygun muhtemel hasta sayısı azdır ve bu deneyler tedavinin işe yarayıp yaramadığını çok güçlü olarak ortaya koyamayabilirler. Mevcut araştırma protokolleri yeni bir ilacın bazı hastalarda çok işe yarayıp, diğerlerinde advers etkiye sebep olduğu durumlarda ruhsatlandırmayı oldukça zor hale getirmektedir.
Texas A&M University. "Precision medicine: Can we afford it? Can we afford not to explore it?." ScienceDaily. ScienceDaily, 8 March 2016.
+ Tüm Referansları Göster