Üye Girişi

Sağlık profesyonellerine özel hazırlanmış içeriklere erişebilmek için giriş yapmanız gerekmektedir. Henüz üye değilseniz lütfen üye ol seçeneğine tıklayın.

Giriş Yap Üye Ol
Şifremi Unuttum
Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Kronik lenfositik lösemi (KLL) hastalarının yaklaşık %80’i FISH (fluorescence in situ hybridization) ile analiz edildiğinde 13q [del(13q)], 11q [del(11q)], 17p [del(17p)] delesyonları ve tirizomi 12 gibi kromozomal bozukluklar taşırlar. Bu bozukluklar belirgin klinik sonuçlar ile ilişkilidir. Özellikle del(17p) taşıyan vakalarda çok kötü klinik sonuçlar ve daha kısa genel sağ kalım oranları görülür. Bazı KLL vakalarının izole TP53 mutasyonları barındırabilmelerine rağmen del(17p) vakalarında kalan TP53 alelleri genellikle mutasyona uğradığı tanımlanmıştır. Hem TP53 delesyonları hem de TP53 mutasyonları hesaba katıldığında TP53 anormal KLL vakaları oranı tanıda %10 ile pik yapmaktadır ve özellikle daha önce kemoterapi alan hastalarda hastalık süresince bu değer %40’ı aşabilmektedir. TP53 anomaliteleri çoğunlukla standart kemoterapiye düşük yanıt oranları ile ilişkilidir.

Kromozom 8 anomalileri özellikle 8p kaybı (8p-) ve 8q kazancının (8q+) KLL’de, TP53 anomaliteleri barındıran hastalarda bile, yeni bir prognostik belirteç olabileceği düşünülmektedir. Yapılan başlangıç mikroışın çalışmalarında KLL popülasyonlarının yaklaşık %5’inde kromozom 8 anomaliteleri saptanmasına rağmen devam eden analizlerde bu anomalitelere del(17p)’li hastalarda %28-80 oranıyla daha sık rastlandığı saptanmıştır. 8p- ve 8q+ anomalitelerinin sıklıkla daha kısa genel sağ kalım ile bağımsız bir korelasyon gösterdiği gözlenmiştir. Küçük ölçekli hasta gruplarında değerlendirildiği için TP53 anomalitelerine sahip KLL hastalarında kromozom 8 anomalitelerinin gerçek etkisi ile ilgili kesin bir sonuca varılmamaktadır.

Bir grup bilim insanı bu konuya açıklık getirmek amacıyla TP53 anomalitelerine sahip 101 KLL hasta serisinde özellikle 8p- ve 8q+’nin potansiyel prognostik değerlerine odaklanan bir çalışma yaptılar. Araştırmacılar bu 101 KLL hastasından 23 tanesinde (%22,8) kromozom sekiz anomalitesine rastladılar. 8p- oranı %14,7 iken 8q+ oranı %15,7’ydi.

Bu iki anomalitede, normal 8p (N-8p) ve 8q (N-8q) olan olgularla kıyaslandığında, kromozom bant analizi (CBA) ile saptanan kompleks karyotip insidansının (CK, ≥3 anomali) dikkat çekici şekilde daha yüksek olduğunu gördüler. 10-yıllık genel sağ kalım için tek değişkenli analizde 8p-, 8q+ ve kompleks karyotip daha kısa genel sağ kalım ile ilişkiliydi. Bununla birlikte çok değişkenli analizlerde sadece kompleks karyotipin kromozom 8 anomalitelerinden bağımsız olarak kötü sonuçlar ile ilişkili olduğunu gözlemlediler.

Araştırmacılar sonuçlarının TP53 anomaliteli KLL hastalarında kromozom 8 anomalitelerinin CK ile ilişkisini vurgularken, CK'nin bu agresif alt grubun prognozunu daha da kötüleştirebileceğini ortaya koyduğunu belirttiler.

Medikaynak Referanslar

Blanco et al. Karyotypic complexity rather than chromosome 8 abnormalities aggravates the outcome of chronic lymphocytic leukemia patients with TP53 aberrations, Oncotarget. 2016 Nov 4.

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler