Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Bilim insanları yaptıkları araştırma ile Parkinson hastalığı ve mavi-yeşil alglerde bulunan, nörotoksinden etkilenen bir gen arasında olası bir bağlantı keşfettiler. Queensland Üniversitesi'nde bilim insanı olan Dr. Jacob Gratten, bulguların Parkinson hastalığının çevresel risk faktörlerinin anlaşılmasını artırdığını belirtmiştir. Gratten, Parkinson ve insan genomundaki genlerin nasıl açılıp kapatıldığını kontrol eden değişiklikler arasında bir bağlantı aradıklarını çünkü bu değişikliklerin çevreden etkilenebilir olduğunu da belirtmiştir. Ayrıca Gratten, daha önce Parkinson ile bağlantılı olmadığı bilinen, bu hastalığı olan kişilerde azalmış aktivite gösteren bir gen bulduklarını ve bu aynı genin mavi-yeşil alg nörotoksini tarafından hedeflendiğinin bilindiğini ifade etmiştir.

Mavi-yeşil algler iç su yollarında bulunur ve bu toksik alg çiçekleriyle temas etmek insanlar ve hayvanlar için sağlık riski oluşturur. MRI-UQ'daki araştırma ekibi, bu keşfi Griffith Üniversitesi'nden Profesör George Mellick, Yeni Güney Galler ve Yeni Zelanda'dan meslektaşları ile işbirliği içinde gerçekleştirmiştir. Araştırma ekibinin bulguları, on yıldan fazla bir bilimsel çabanın sonucudur ve mavi-yeşil algler tarafından salınan nörotoksinler, çalışmada tanımlanan genin aktivitesini azaltmaktadır. Araştırmacılar, bunun Parkinson hastalığı ile ilişkili sinir hücrelerinde daha yüksek oksidatif stres seviyelerine yol açacağını ve bunun da hücre ölümüne yol açabileceğini tahmin etmektedirler.

Mavi-Yeşil Alglerin Motor Nöron Hastalığı Gibi Diğer Nörodejeneratif Hastalıklarla İlişkisi

Dr. Gratten, yapılan çalışmanın Parkinson ile doğrudan bir bağlantı sağlamadığı halde, mavi-yeşil alglerin daha önce motor nöron hastalığı gibi diğer nörodejeneratif hastalıklarla ilişkili olduğunu belirtmiş ve bunun araştırmacılara Parkinson hastalığının çevresel nedenlerini anlama yönünde doğru yolda ilerlediklerine dair güven verici olduğunu ifade etmiştir. Çalışmaya önderlik eden Moleküler Biyoloji Enstitüsü'nden UQ genetik uzmanı olan Profesör Peter Visscher, Parkinson hastalığının 60 yaşın üzerindeki 100 kişiden 1'ini etkilediğini ve bu rakamın 2040 yılına kadar nüfus yaşlandıkça iki katına çıkacağını belirtmiştir. Profesör Visscher, bu hastalığın yaşamları yok edip, aileleri mahvettiğini, bu yüzden de Parkinson'un arkasındaki gizemi açığa çıkarmakta kararlı olduklarını ifade etmiştir. Ayrıca Visscher, araştırmalarının bulgularını doğrulamak ve bu gen ile pestisitler gibi Parkinson hastalığı arasındaki bağlantı için olası diğer açıklamaları araştırmak için daha fazla çalışmaya ihtiyaçları olduğunu sözlerine eklemiştir.

Medikaynak Referanslar

Costanza L. Vallerga et al. Analysis of DNA methylation associates the cystine–glutamate antiporter SLC7A11 with risk of Parkinson’s disease. Nature Communications, 16 March 2020

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler