Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Online diyet tavsiyesi dünyasına daha önce girmişseniz, modern meyvelerin çok şekerle dolu olduğunu ve bu yüzden de hayvanat bahçesi hayvanları için güvenli olmadıkları iddiasını duymuş olabilirsiniz. Hatta basında çıkan "Hayvanat bahçesindeki maymunların muz yemesinin yasaklandığı gibi haber başlıklarını da görmüş olabilirsiniz. Meyvenin artık beslenmenin sağlıklı bir parçası olmadığı iddiası -insanlar ve hayvanlar için- dünya çapında düşük karbonhidrat diyetlerinin binlerce beğenisini topladı. Fakat bu iddiaların arkasındaki kanıtlar ne kadar iyi?

Bu konuda önden gelen uzmanlardan biri olan Amy Ploughman (İngiltere'nin Devon kentindeki Paignton Hayvanat Bahçesi'nin direktörü), bahçedeki primatların diyetleri hakkında öncü araştırmalar yaptı. Hayvanat bahçesindeki maymunlara verilen yemeğin, vahşi doğada yediklerinin zayıf bir yansıması olduğunu gözlemledi. Hatta bazı hayvanat bahçelerinde bu maymunların diyetleri insan koruyucularının yemek tercihlerine daha çok benziyordu. Uzmanlar bilinçli ya da bilinçsiz olarak, insan yemeğinin insan olmayan primatlar için de uygun olduğunu varsayıldığını belirtiyorlar. Bazı önde gelen hayvanat bahçelerinde, vahşi doğada beslenmeleri büyük oranda yapraktan yapılan primat türlerin rutin olarak tavuk, yumurta, peynir, yoğurt, ekmek ve erişte ile beslendiği bilinmektedir. Ploughman’a göre bu tür bir primat beslenme anlayışı gerçeklikten çok uzaktır.

Beslenme tavsiyeleri manşetlerden öğrenilmemeli

Çalışmada maymunların doğal diyetine mümkün olduğunca benzer bir diyet oluşturmak için, et, süt ve tahıl gibi enerji yoğun maddeler elimine edildi ve meyve miktarı ve daha fazla kalorili sebzelerin miktarı azaltıldı. Maymunların yeni rejimi esas olarak özel primat yem peletleri, yapraklı sebzeler ve taze ağaç yapraklarından oluşuyordu.

Çok kısa bir süre içinde araştırma ekibi hayvanların sağlığında obezitenin azalması, diş sağlığının iyileşmesi ve hatta davranışsal iyileşmelerle birlikte hayvan sağlığında çarpıcı gelişmeler olduğunu fark etti. Öte yandan basın, sadece hayvanat bahçesindeki maymunların artık muz ile beslenmemesi üzerine odaklanarak hikayeyi yayınlamayı tercih etti. Melbourne Hayvanat Bahçesi gibi diğer kurumlar da aynı şeyi yapmaya başladığında, manşetler daha fazla ilgi çekmeye başladı. Yayınlanan haberler, Melbourne Hayvanat Bahçesi'ndeki kırmızı pandalar gibi bu yeni beslenme rejimlerine dahil olan hayvanların çoğunun esasen yaprak yiyiciler olduğunu ve aslında doğal ortamlarında meyvelerini fazla yemediklerini belirtti. Ama sonra, pandaların meyve yerine bambu ile beslenmesi habercilerin daha az dikkatini çekti.

Beslenme ile ilgili tavsiyelerin haber manşetlerinden değil uzmanlardan alınması gerektiğinin altı uzmanlar tarafından çizildi.

Medikaynak Referanslar

Don’t go bananas: Should we be cutting down on the fruit we eat? 28 August 2019 By James Wong NewScientist

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler