
Multipl skleroz hastalarının gerek normal popülasyonla kıyaslandığında, gerekse de diğer kronik hastalıklara sahip bireylerle kıyaslandığında daha yüksek oranlarda depresyona sahip oldukları görülüyor. Multipl skleroz semptomları ise vücudun bağışıklık sisteminin kontrolsüz yanıtından ileri gelmektedir.
Bağışıklık yanıtının aynı zamanda multipl skleroz hastalarında artan oranlarda depresif duygu durumuna da yol açtığı düşünülmekteydi ve Biological Psychiatry dergisinde yayınlanan son bir makale de bu hipotezi destekliyor. Araştırmacıların elde ettiği bulgulara göre depresyonun oluşumu ve idamesinde önemli rolü olan hipokampüsteki inflamasyon sonucunda depresif semptomlar meydana geliyor.
Çalışma, Londra King’s College, Imperial College ve Imanova Görüntüleme merkezinin işbirliği ile tamamlandı. 13 multipl skleroz hastası ve 22 sağlıklı gönüllü ile yapılan çalışmada hipokampal immün yanıt, fonksiyonel bağlantılar ve depresif semptomlar arasındaki bağlantının değerlendirilmesi için birbirine ek iki görüntüleme tekniği kullanıldı. Aktive mikroglia sayımı için pozitron emisyon tomografisi (PET) kullanıldı. Duygudurumda etkili olan beyin bağlantılarının oluşumundaki hipokampal bağlantılar ise fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRG) ile değerlendirildi.
PET görüntüleme sonucunda multipl skleroz hastalarının hipokampuslarında inflamasyon oluştuğu ve bu inflamasyon miktarı arttıkça da depresyonun derinleştiği gösterildi. fMRG görüntülerinde ise hipokampustaki immün aktivasyonun, hipokampus ve diğer beyin bölgeleri arasındaki bağlantılarda değişikliklere yol açtığı anlaşıldı.
Bu çalışma ile birbiri üzerine eklenen iki farklı görüntüleme metodu ile hipokampal inflamasyonun multipl skleroz hastalarındaki depresyonun ana nedeni olduğu gösterilmiş oldu. Araştırmacılara göre beyindeki inflamasyon efektif olarak tedavi edilebilirse multipl skleroz hastalarındaki depresyon oluşumunun önüne geçilebilir.