
Araştırmacılar, diz kıkırdağındaki hücre dışı matrisin (protein ve diğer moleküllerden oluşan ve dokuları çevreleyip destekleyen bir ağ) artan sertleşmesinin, 'Klotho' adı verilen 'uzun yaşam proteininde' azalmaya yol açtığını gösterdi. Bu proteindeki azalma sağlıklı kıkırdaktaki kondrosit adı verilen hücrelere zarar verdi. Yaşlı kondrositleri daha yumuşak bir hücre dışı matrise maruz bırakmak ise diz kıkırdağını gençleştirdi.
Hücre dışı matrisin sertleşmesi kıkırdak yaşlanmasının tanımlayıcı bir özelliği olduğundan, bu bulgular Klotho proteininin osteoartrit oluşumunda oynadığı rolü gösterir ve kıkırdak sağlığını eski haline getirmek için yeni potansiyel tedavi hedefi sunar. Araştırmacılar sonuçlarının, yaşlanmanın neden olduğu epigenetik faktörlerin vücuttaki diğer dokuları ele geçirmesi karşısında da uygulanabilir olabileceğini belirtiyor.
Harvard Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü üyesi Dr. Fabrisia Ambrosio: "Bu araştırma, osteoartritin ilk oluşma evresine ilişkin mekanik anlayışımızı geliştiriyor ve bu değişiklikleri önleyecek tedavi edici ilaçların geliştirilmesinin yolunu açıyor. Bu önemli çünkü günümüzde osteoartrit için hastalığı modifiye edici tedaviler yoktur. Matris sertleşmesi vücuttaki yaşlı dokuların bir özelliği olduğundan, bu bulguların yaşlanma araştırması alanında kıkırdak onarımının ötesinde de etkileri olabileceğini tahmin ediyoruz." dedi.
Geri Dönüşsüz Kıkırdak Hasarının Temel Nedeni
Osteoartrit, bir eklemdeki kıkırdağın sertleşmesi ve parçalanmaya başlaması sonucu ortaya çıkar. Alttaki kemik etkilenir; ağrı, şişlik ve sertliğe neden olur. Artritin en yaygın formu olan osteoartrit, ABD'de yaklaşık 32,5 milyon kişiyi etkilemektedir. Yaşlanan nüfus ve obezite eğilimi ile birlikte bu oranın artması beklenmektedir. Osteoartrit, kişinin günlük yaşamını önemli ölçüde etkileyebilir.
Şu anda bu kıkırdak sertleşmesini ve bunun sonucunda oluşan hasarı tersine çevirecek herhangi bir tedavi yoktur. Egzersiz, kilo verme, fizik tedavi, ilaçlar, enjeksiyonlar ve eklem replasman ameliyatı gibi tedaviler, ağrıyı azaltmayı ve hareketi iyileştirmeyi amaçlar. Bu hasarın moleküler nedenleri ve nasıl tedavi edileceği hakkında pek çok şey bilinmiyor.
Araştırmacılar giderek epigenetiğin - insanlar yaşlandıkça davranışlarındaki ve çevrelerindeki değişikliklerin genlerin çalışma şeklini değiştirmesi- vücuttaki dokuları ve hastalık süreçlerini nasıl etkileyebileceğini daha iyi anlıyor.
Gelişmiş kütle spektrometresi teknolojisi kullanan araştırmacılar, diz osteoartriti olan farelerde yaşa ve cinsiyete göre yapı ve protein değişikliklerini gözledi. Daha sonra bulgularını insanlarda diz osteoartriti anlayışı ile karşılaştırdılar.
Araştırmacılar, Klotho proteininin osteoartrite yol açan moleküler sürece yoğun bir şekilde dahil olduğunu buldular. Bu çalışma, Klotho proteininin iskelet kası içindeki mitokondriyi koruduğunu ve yaralanmayı takiben iskelet kası rejenerasyonunda önemli bir rol oynadığını gösteren önceki çalışmaların bir uzantısıydı. İnsanlar yaşlandıkça Klotho proteini düzeyi düştüğü için uzun yaşam proteini de denmektedir.
Yeni analiz, diz kıkırdak dokusu sertleştiğinde Klotho proteinini kodlayan genin baskılandığını ortaya çıkardı. Nagoya Üniversitesi Tıp Enstitüsü araştırmacısı Doçent Dr. Hirotaka Iijima: "Bu sonuçlar, yaşa bağlı doku sertleşmesi ile yaşlanmaya bağlı osteoartrit riski arasındaki bağlantıyı anlamak açısından ilgi çekici yeni bir paradigma sağlıyor." dedi.
Araştırmacılar, sert bir hücre dışı matris ortamında bile Klotho proteinini baskılayan yolun blokajı gibi yöntemlerle osteoartrit sürecine müdahale etme yollarını araştırmayı planlıyor. Bulgularının osteoartrit ve yaşlanmanın neden olduğu diğer durumlar için tedavi geliştirilmesine yardımcı olmasını umuyorlar.
Mass General Brigham. "New mechanism uncovered behind osteoarthritis could inform new treatments." ScienceDaily. ScienceDaily, 10 January 2023.
www.sciencedaily.com/releases/2023/01/230110103450.htm
+ Tüm Referansları Göster