
Yapılan yeni bir çalışmada, otizmli çocuklarda, tekrarlayan davranışlar ve gastrointestinal problemlerin bağlantılı olabileceğinin bulunduğu bildirilmiştir. Çalışma, diğer otizm semptomlarının şiddetinin artmasının daha şiddetli kabızlık, mide ağrısı ve diğer bağırsak zorlukları ile ilişkili olduğunu bulmuştur. Otizm dergisinde yer alan araştırmada, sosyal ve iletişim zorlukları ile gastrointestinal semptomlar arasında hiçbir ilişki bulunmadığı bildirilmiştir. Çalışma, ileri geri sallanma ve el çırpma gibi tekrarlayan davranışlar ve bağırsak problemleri arasındaki ilişkinin biyolojik mekanizmasını açıklamamıştır. Ohio Eyalet Üniversitesi Halk Sağlığı Koleji'nde yüksek lisans öğrencisi olan ve çalışmayı yöneten Payal Chakraborty, ancak gastrointestinal semptomların tekrarlayan davranışları şiddetlendirebileceğini veya bunun tersini belirlemeye yardımcı olabileceğini belirtmiş ve bir gün yararlı müdahalelere yol açabilecek bir bulgu olduğunu sözlerine eklemiştir. Otizm spektrum bozukluğu olan çocuklar, tipik olarak gelişen akranlarından daha fazla, kronik ishal, kabızlık, gıda duyarlılıkları ve karın ağrısı gibi bir dizi gastrointestinal anormallik yaşamaktadırlar. Araştırmacılar bu semptomların, daha yüksek düzeyde sinirlilik ve saldırgan davranış ile ilişkilendirilmiş olmasına karşın, diğer otizm spektrum bozukluğu semptomlarıyla ilişkileri hakkında daha az şey bilinmekte olduğunu belirtmişlerdir. Chakraborty genel popülasyonda, ruh hali ile zihinsel bozukluklar ve gastrointestinal zorluklar arasındaki bağlantı hakkında oldukça fazla kanıt olduğunu ifade etmiştir.
Gastrointestinal problemlerin itici güçleri
Chakraborty, otizmde çocukların yaşadığı bağırsak problemlerinin hastalığın kendisinin temel bir parçası olup olmadığını veya otizmli çocukların deneyimlediği diğer semptomlardan mı kaynaklandığını merak ettiklerini sözlerine eklemiştir. Chakraborty çalışmaya, Otizm ve Beyin Gelişimi Merkezi'nde çalıştığı Duke Üniversitesi'nde öğrenci olarak başlamış olmakla birlikte, bağırsak ve gelişimsel engelliliğin diğer özellikleri arasındaki potansiyel bağlantıyla ilgilenmiştir. Chakraborty, otizm tedavisi olarak kordon kanı nakillerinin canlılığını test etmek için tasarlanmış bir çalışmadan elde edilen verileri kullanarak, gastrointestinal problemlerin itici güçleri hakkında herhangi bir fikir bulup bulamayacağını görmek için 2-7 yaşları arasındaki 176 çocuğun aileleri tarafından sağlanan ayrıntılı klinik önlemleri ve raporlarını incelemiştir. Neredeyse tüm çocukların %93'ünde en az bir gastrointestinal semptom olduğunu gözlemlemiştir. Chakraborty, GI sorunlarının, otizmli birçok insan için önemli bir sorun olduğunu ve bu semptomların belirli otizm davranışlarını şiddetlendirebileceğine ve bunun da daha büyük gelişimsel zorluklara yol açabileceğine dair kanıtlar bulunduğunu belirtmiştir. Chakraborty ilişkinin özelliklerinin belirsiz olduğunu, ancak otizmli çocuklarda tekrarlayan davranışların, gastrointestinal rahatsızlıklarını yönetmelerine yardımcı olan bir başa çıkma mekanizması olmasının mümkün olduğunu ifade etmiştir. Ayrıca Chakraborty, gastrointestinal problemlerin, otizmli birçok çocuk için büyük bir endişe kaynağı olduğunu belirtmiş ve karmaşık bağırsak veya beyin ekseni hakkında öğrenecek çok şeyleri olduğunu sözlerine eklemiştir.
Ohio State University, Autism study suggests connection between repetitive behaviors, gut problems: Severity of GI symptoms, other autism symptoms also associated, ScienceDaily, 3 December 2020.
+ Tüm Referansları Göster