Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Nöroloji'nin 30 Eylül 2020 tarihli çevrimiçi sayısında yayınlanmış bir araştırmaya göre, Parkinson hastalığına bağlı bir gen mutasyonu olan kişiler için bile kahve tüketimi, hastalığı gerçekten geliştirme riskinin daha düşük olmasıyla ilişkili olabilir.

Boston'daki Massachusetts Genel Hastanesi'nden çalışma yazarı ve Amerikan Nöroloji Akademisi üyesi Grace Crotty, MD "Bu sonuçlar umut verici ve bu gene sahip kişilerin Parkinson geliştirme şansını azaltmak için kafein ve kafeinle ilgili tedavileri araştıran gelecekteki araştırmaları teşvik ediyor dedi. "Kandaki kafein seviyelerinin, kafein seviyelerinin nispeten sabit kaldığı varsayılarak, bu gene sahip kişilerin hastalığı geliştireceğini belirlemeye yardımcı olmak için bir biyolojik belirteç olarak kullanılması da mümkündür."

Daha önceki çalışmalar, kahve tüketiminin, hastalık için genetik risk faktörü olmayan kişilerde Parkinson hastalığının gelişimine karşı koruyabileceğini göstermiştir. Bu çalışma, Parkinson riskini artıran genetik mutasyona sahip kişileri incelemiştir. Mutasyon, lösin bakımından zengin tekrar kinaz 2 için LRRK2 adlı bir gendedir. Ancak anormal gene sahip olmak, insanların hastalığı geliştireceğini garanti etmez, bu nedenle araştırmacılar, insanların hastalığı geliştirip geliştirmediğini etkileyen diğer genetik veya çevresel faktörleri tanımlamayı umuyorlar.

Çalışma, Parkinson hastalığı olan 188 kişiyi, hastalığı olmayan 180 kişiyle karşılaştırmıştır; her iki grupta da LRRK2 gen mutasyonu olan ve olmayan kişiler bulunmaktaydı. Araştırmacılar, kandaki kafein miktarının yanı sıra, kafeinin vücutta metabolize edildikten sonra üretilen diğer kimyasallara ve gruplar arasında nasıl değiştiğine bakmışlardır. Katılımcıların toplam 212'si her gün ne kadar kafein tükettiklerine dair anketleri de tamamlamıştır.

LRRK2 gen mutasyonu taşıyan insanlar arasında, Parkinson hastası olanların kanlarında Parkinson hastası olmayanlara göre %76 daha düşük kafein konsantrasyonu tespit edilmiştir. Normal bir gen kopyasına sahip Parkinson hastalarının kanlarında, taşıyıcı olmayan Parkinson hastalığı olmayanlara göre %31 daha düşük kafein konsantrasyonu gösterilmiştir..

Parkinson hastası olan ve gen mutasyonunun taşıyıcılarının diyetlerinde daha düşük kafein tüketimi bulunuyordu. Parkinson'lu gen taşıyıcıları, hem gen mutasyonu olan hem de olmayan Parkinson hastası olmayanlara göre günde %41 daha az kafein tüketiyordu.

Crotty, "Parkinson hastalığına yatkın kişilerin kahve içmekten kaçınma eğiliminde olup olmadıklarını veya bazı mutasyon taşıyıcılarının çok fazla kahve içip bunun nöroprotektif etkilerinden yararlanıp yararlanamayacağını henüz bilmiyoruz" diye eklemiştir.

Crotty, araştırmanın zamanın bir noktasında insanlara baktığını, bu nedenle araştırmacıların, kafeinin Parkinson riski üzerindeki etkisini veya hastalığın ilerlemesini nasıl etkileyebileceğini anlamalarına yardımcı olmadığını belirtmiştir. Ayrıca, kafein tüketiminin doğrudan daha düşük Parkinson riskine neden olduğunu da kanıtlamadığını; sadece bir ilişkiyi gösterdiğini de sözlerine eklemiştir.

Medikaynak Referanslar

Crotty GF, Maciuca R, Macklin EA, Wang J, Montalban M, Davis SS, Alkabsh JI, Bakshi R, Chen X, Ascherio A, Astarita G, Huntwork-Rodriguez S, Schwarzschild MA. Association of caffeine and related analytes with resistance to Parkinson disease among LRRK2 mutation carriers: A metabolomic study. Neurology. 2020 Dec 15;95(24):e3428-e3437. doi: 10.1212/WNL.0000000000010863.

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler