
İnterstisyel pulmoner fibrozisli (PF) hastalarda, çift akciğer transplantasyonu (DLT), Uluslararası Kalp ve Akciğer Transplantasyonu Derneği'nin topladığı verilere göre, tek akciğer transplantasyonuna (SLT) göre beş yıl daha fazla sağ kalım ile ilişkilidir. Ancak, çift akciğer transplantasyonunun daha yaşlı veya yüksek akciğer alokasyon skoruna sahip olan hastalar dahil olmak üzere tüm PF adaylarına uygun olup olmadığı konusunda tartışmalar devam etmektedir. Kanıtlar, yüksek akciğer alokasyon skoruna (LAS) ya da her akciğer nakli adayı için akciğer transplantasyonlu ve transplantasyonsuz bekleme listesi sağ kalım olasılığını öngören, sıfırdan 100'e kadar hesaplanan bir skor olan LAS’a sahip PF hastalarında tek akciğer transplantasyonuna göre çift akciğer transplantasyonu ile daha fazla yararı desteklemektedir.
LAS skoru ne kadar yüksekse, adaylar nakil için daha acildir, ancak DLT çok daha karmaşık bir ameliyattır ve riskler, hastalığı ilerlemiş olanlar için daha yüksektir. Akciğer transplantasyonu cerrahisinin başarısını etkileyen diğer bir faktör de pulmoner hipertansiyondur, ancak tek başına DLT’yi nasıl etkilediği daha fazla araştırma gerektirir. Bir araştırmacılar ekibi, UNOS veri tabanından alınan verilere dayanarak, İPF hastaları arasında sağ kalım oranı da dahil olmak üzere, çifte karşı tek akciğer transplantasyonunun risk ve faydalarını karşılaştıran retrospektif bir analiz gerçekleştirdiler. Çalışmada SLT'ye karşı DLT için Kaplan Meier sağ kalım eğrisi karşılaştırıldı ve yaş, alokasyon skoru ve ortalama pulmoner arter basıncı için sınıflandırıldı. Cox regresyon ve eğilim eşleşmesi analizleri yapıldı.
70 Yaş Üstü Hastalarda DLT ile Daha Fazla Sağ Kalım
1987 ve 2015 arasında 29.779 akciğer transplantasyonunun 9,191'i pulmoner fibrozis nedeniyle yapıldı. Analiz, 1987 ve 2015 yılları arasında akciğer transplantasyonu yapılan 9,191 PF hastasını içeriyordu. 4,443 olguda DLT ve 4,724 hastada SLT gerçekleştirildi. DLT yapılan hastalarda, 10 yıllık sağ kalım % 55 iken, SLT yapılan hastalarda bu oran % 32'ye karşılık geliyordu.
Yaşa göre sınıflandırıldığı zaman, DLT tüm yaş sınıflarında ≥ 70 yaşlarda sağ kalımı artırdı. Ayrıca, DLT tüm akciğer alokasyon ve tüm pulmoner arter basınç kategorilerinde sağ kalımı artırdı. DLT sırasında pulmoner arter basıncı ve alokasyon skoru sağ kalımı etkilemedi. SLT sırasında basıncın >25 olması sağ kalımı etkilemedi. Ancak, basıncın >30 ve alokasyon skorunun >45 olması, sağ kalımı azalttı. Cox regresyonunda ve eğilim eşleşmesinde, DLT, SLT'ye kıyasla sağ kalımı iyileştirdi.
Araştırmacılar pulmoner fibroziste DLT’nin, SLT'ye göre sağ kalımı iyileştirdiğini ve 70 yaşın altında seçim prosedürü olarak düşünülmesi gerektiğini belirttiler. Ortalama pulmoner arter basıncı >30 olan SLT ve alokasyon skoru >45 hastalarda bu DLT yönteminin önceliklendirilmesi gerektiğini savundular.
Mauricio A. Villavicencio, Andrea L. Axtell, Asishana Osho, Todd Astor, Nathalie Roy, Serguei Melnitchouk, David D’Alessandro, George Tolis, Yuval Raz, Isabel Neuringer, Thoralf M. Sundt. Single versus Double Lung Transplantation in Pulmonary Fibrosis: Impact of Age and Pulmonary Hypertension, The Annals of Thoracic Surgery 2018.
+ Tüm Referansları Göster