Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Romatoid artrit (RA), otoimmün inflamatuvar bir hastalıktır ve eklemlerde ağrı, sertlik ve şişmeye neden olur. Ancak romatoid artrit aynı zamanda sistemik bir hastalık olup tüm vücudu etkileyebilir.

RA Gözleri Nasıl Etkiler?

Göz çevresinde inflamasyon nedeniyle bazı RA hastalarında kuru göz sendromu ya da gözlerde kızarıklığa yol açan episklerit gelişebilir. Bunlar genellikle reçetesiz/reçeteli göz damlaları ile tedavi edilir. Daha ciddi etkileri olan diğer göz hastalıkları gözün daha derin tabaları olan sklera ve üveanın etkilendiği sklerit ve üveittir. Tedavi edilmeyen üveit göz içi basınç artışına yani glokom adı verilen hastalığa neden olabilir. Sklerit ve üveit kortikosteroidli göz damlaları ile tedavi edilir. RA hastalarının yıllık göz muayenesine gitmesi önemlidir.

RA Ağzı Nasıl Etkiler?

Araştırmalar, RA hastalarının diş eti enfeksiyonu ile başlayan periodontal hastalık geliştirme riskinin daha yüksek olduğunu göstermektedir. Ağız kuruluğu da diş çürümesi olasılığını artırır. Uzmanlar ağızdaki enflamasyonun bağışıklık sistemini uyarabileceğine ve RA yatkınlığı olanlarda hastalıkla ilişkili antikor üretimini tetikleyebileceğini düşünmektedir.

RA El ve Ayakları Nasıl Etkiler?

RA eklem hastalığı olduğundan el ve ayaklar etkilenir. Ancak hastalığı modifiye edici antiromatizmal ilaçlar (DMARD) ile tedaviye olabildiğince erken başlanmaması durumunda başka deformitelere de neden olabilir. Ellerde eklemlerde kilitlenme, ulnar kayma, kuğu boynu deformiteleri ve tendon yırtığı görülebilir. Ayaklarda çekiç parmak, bunyon, pes planus gibi ağrılı deformitelere yol açabilir.

RA Deriyi Nasıl Etkiler?

Özellikle hastalık uzun süredir tedavi edilmemişse RA hastalarında kol ve bacaklarda deri döküntüsü veya ülserler oluşur. RA hastalarının %30'unda romatoid nodül adı verilen, derinin hemen altında bir eklemin yakınında iltihaplı doku düğümleri gelişir. Çoğu zaman dirsekler, el ve ayaklarda görülür ve rahatsız edici hale geldiğinde steroid enjeksiyonu ile tedavi edilebilir. RA, DMARD ilaçları ile kontrol edildiğinde derideki etkileri düzelme eğilimindedir.

RA Kalbi Nasıl Etkiler?

RA hastalarındaki yüksek inflamasyon düzeyi özellikle kalp krizi ve felç riski olmak üzere kalp hastalığı riskini artırır. RA gibi sistemik inflamatuvar hastalıkları olan kişilerde 50 yaş altında geçirilen kalp krizinin ölümcül olma riski iki kat artmaktadır. Riski azaltmak için RA tedavisi yanında yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve sigara gibi kalp hastalığı risk faktörlerini azaltmak gerekir.

RA Akciğerleri Nasıl Etkiler?

RA ile ilgili en yaygın akciğer komplikasyonu, akciğer dokusunun iltihaplanmasına ve skar dokusu oluşumuna yol açan interstisyel akciğer hastalığıdır. Bu hastalığı tespit etmek zor olabilir. Bu durum akciğerlerdeki oksijenin kan dolaşımına girmesini ve diğer organlara gitmesini zorlaştırır. Nefes darlığına ve öksürüğe neden olur. Tedavi edilmezse pulmoner fibrozise ilerleyebilir.

RA hastalarında kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) riski iki katına çıkmaktadır. KOAH inhalerler ve steroidler ile semptomatik olarak tedavi edilir.

RA Dolaşım Sistemini Nasıl Etkiler?

RA ile yaşayan insanların çoğunda anemi görülür. Buna bağlı olarak halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, nefes darlığı ve baş dönmesi ortaya çıkabilir. Demir takviyesi yardımcı olabilir ancak DMARD ile RA enfeksiyonunun kontrol edilmesi en iyi tedavidir.

RA Böbrekleri Nasıl Etkiler?

İleri evre ya da ilaçla kontrol edilemeyen RA hastalarında bazı proteinlerin böbrekte birikmesi ile gelişen amiloidoz ortaya çıkabilir. Halsizlik ve ödeme yol açabilir. Böbrek sağlığı için ayrıca nonsteroid antiinflamatuvar ağrı kesiciler dikkatli kullanılmalıdır.

RA Beyni Nasıl Etkiler?

Herhangi bir kronik hastalıkla yaşamanın getirdiği korkunun yanı sıra günlük ağrı ve hareket kısıtlılığı depresyona yatkınlığı artırır. Uzmanlar RA tedavisinin depresyonu düzelttiğini, depresyon tedavisinin de ağrıyı azalttığını söylemektedir.

RA Kemikleri Nasıl Etkiler?

RA kemik erimesi diye bilinen osteoporoz riskini artırabilir. Osteoporoz da kemik kırığı riskini artırmaktadır. Kalça, önkol ve pelvis en sık kırılan bölgelerdir. Kemikleri korumak için kalsiyum ve D vitamini açısından zengin beslenme, ağırlık kaldırma egzersizleri (yürüme, merdiven çıkma), sigaranın bırakılması ve kemik mineral yoğunluğu testi ile durum değerlendirmesi yararlı olmaktadır.

Medikaynak Referanslar

Rheumatoid Arthritis and You: What RA Can Do to All Parts of Your Body, Everyday Health, August 5, 2021

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler