
Hepimiz kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu duymuşuzdur. Fakat bunun popüler bir söylem olması sabahları aç kalkmak anlamına gelmiyor. Açlık hissetmiyorsanız, sağlıklı bir kahvaltı yapmak içinizden gelmeyebilir.
Bazı durumlarda sabah açlık olmaması ciddi bir sorun göstergesi olabileceği halde, muhtemelen normaldir ve endişe duymanıza gerek yoktur. Sabah açlık hissetmemenizin 6 olası nedeni aşağıdakilerden biri olabilir:
- Akşam yemeğini fazla yemişsinizdir veya geç vakitte abur cubur tüketmişsinizdir.
- Bu özellikle bol yağlı ve proteinli bir öğün yemişseniz geçerli olabilir. Bu makrobesinler midenizin boşaltmasını yavaşlatabilir ve daha uzun süre -hatta bir sonraki sabaha dek- tokluk hissetmenizi sağlayabilir. Bol yağlı öğünler, iştah ve tokluk hissi ile ilişkili bazı hormonların seviyelerini düşürerek, açlığın azalmasına yol açabilir. Fazla miktarda akşam yemeği yemeyi tercih edip sonraki sabahı es geçmiş veya ertelemişseniz, bunda hiçbir sorun yoktur-gün boyunca ihtiyaç duyduğunuz besinler ve suyu aldığınız sürece kafanıza takmayı gerektirecek bir sorun yoktur.
- Hormon seviyeleri gece boyunca dalgalanmaktadır
- Adrenalin, girelin ve leptin gibi hormon seviyeleri gece boyunca ve sabah dalgalanmaktadır, bu durum uyandığınızda daha az açlık hissi duymanıza yol açabilir.
- Duygu durumunuz açlık hissini etkileyebilir.
- Depresyon uyku düzensizlikleri, bitkinlik ve ilgi kaybı gibi belirtilerinin yanında iştah değişikliklerine de yol açabilir. Anksiyete de iştahı azaltan stres hormonlarının seviyelerini artırabilmektedir. Dolayısıyla, bazı vakalarda, anksiyete ve depresyon, daha az aç hissedilmesini sağlayarak, sabahları iştah kaybına neden olabilir.
- Gebelik açlık hissini etkileyebilir.
- Sabah bulantısı gebelerin yüzde sekseninde görülen bulantı ve kusmayla seyreden bir rahatsızlıktır. Gebeliğin 14.haftasına kadar görülebilmekte, iştahı azaltabilmektedir. Gebelik ayrıca hazımsızlık, şişkinlik ve midenin geç boşalması gibi diğer semptomlara da yol açabilmektedir. Dolayısıyla tüm bu bulgu ve belirtiler nedeniyle gebelik döneminde daha az açlık hissetmeniz olasıdır.
- Soğuk algınlığı açlık hissini etkileyebilir.
- Soğuk algınlığı, nezle, grip, zatürre gibi solunum yolu hastalıkları genellikle iştahı da azaltırlar. Bazı durumlarda bu hastalıklar tat ve koku kaybına yol açtığından dolayı yiyecekler cazibesini kaybedecek ve yeme isteği oluşmayacaktır. Gribal enfeksiyonlar bulantı ve kusma gibi semptomlar nedeniyle de iştahı ve açlığı azaltabilir.
- Altta yatan diğer hastalıklar
- Yaşlanma, ovülasyon, tiroid sorunları, kronik rahatsızlıklar ve bazı ilaçların kullanımı iştah kaybına neden olabilir. Sabahları iştahınızın azalmasının altta yatan bir hastalıkla ilişkili olabileceğinden şüphe duyuyorsanız, doktorunuzu bu durumdan haberdar etmelisiniz. Uyandığınızda pek açlık hissetmiyorsanız, kahvaltı etmeden biraz önce beklemek iyi olabilir. Banyo alır, giyinir ve güne hazırlanırken, acıkabilir ve yemeye hazır hissedebilirsiniz. Hala açlık hissetmiyorsanız, iştahınızı artırmak için az miktarda bol besinli yiyecekler yemeyi deneyin. Her zamanki kahvaltılıklar yerine yeni yiyecekler denemek de kahvaltı yeme konusunda sizi heyecanlandırabilir ve iştahınızı açabilir.
Endişeli veya depresif hissettiğiniz zamanlarda kahvaltı etmek zor geliyorsa, sabah rutini haline getirmek faydalı olabilir. Ayrıca, kahvaltıyı atlamayı tercih etmek de bir seçenektir. Sadece gün içinde gerekli besinleri aldığınızdan, düzenli şekilde sıvı aldığınızdan emin olun ve başağrısı, bitkinlik veya asabiyet gibi açlık belirtilerini göz ardı etmeyin. Kahvaltıdan önce biraz beklemek, yeni kahvaltılıklar denemek ve sabah rutini olarak sağlıklı yeme alışkanlıkları edinmek sabah açlığı ve iştahınızın dengelenmesine yardımcı olabilir.
Why Am I Not Hungry in the Morning? 6 Causes (2021). Available at: https://www.healthline.com/nutrition/why-am-i-not-hungry-in-the-morning#The-bottom-line (Accessed: 16 July 2021).
+ Tüm Referansları Göster