
Tüm virüsler gibi, SARS-CoV-2 de mutasyona uğrar ve zamanla genomunda küçük değişikliklere uğrar. Bu özellik, mutasyonun koronavirüsü daha tehlikeli hale getirme veya tedavilere veya aşılara farklı tepki verme olasılığı nedeniyle bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Bologna Üniversitesi'nde yakın zamanda yapılan bir araştırma, bu korkuyu en azından şimdilik dinlendiriyor.
SARS-CoV-2 elbette COVID-19'a neden olan virüstür. Araştırmacılar, devam eden mutasyonun toplamda en az altı farklı virüs klonu veya benzer dizilere sahip virüs suşu grupları ürettiğini bildiriyor. Buna rağmen, virüsün temel dizisi Aralık 2019'da ortaya çıktığından bu yana önemli ölçüde değişmedi. Bu, ilaç ve koronavirüs aşısı gelişimi için iyi bir haber.
Frontiers in Microbiology'de yayınlanan çalışma, SARS-CoV-2 genomik dizileri üzerine bugüne kadarki en büyük karşılaştırmalı çalışmayı temsil ediyor. Ekip, dünya genelindeki laboratuvarlardan toplanan 48.635 tam virüs dizisini analiz etti. Araştırmacılar, gelişmiş dizi analizi yazılımını kullanarak, bu dizileri, pandeminin başlangıcına doğru Çin'in Wuhan kentinde izole edilen SARS-CoV-2 suşu ile karşılaştırdı.
Rapor, SARS-CoV-2'nin örnek başına ortalama sadece yaklaşık yedi mutasyonla düşük bir mutasyon oranına sahip olduğunu doğrulamaktadır. Bu, Wuhan'daki referans suşla karşılaştırmalı. Bunu bir perspektife koymak gerekirse, mevsimsel grip mutasyon oranının iki katından fazla olduğunu gösteriyor.
Çalışmanın eş yazarı ve koordinatörü Federico Giorgi yaptığı açıklamada, "SARS-CoV-2 koronavirüsü muhtemelen insanları etkilemek için optimize edilmiş durumda ve bu onun düşük evrimsel değişimini açıklıyor" diyor. "Bu, aşı dahil geliştirmekte olduğumuz tedavilerin tüm virüs suşlarına karşı etkili olabileceği anlamına geliyor."
SARS-Cov-2'nin Altı Sınıfına Bakıldığında
Araştırmacılar, virüsleri altı farklı sınıfta sınıflandırmak için karşılaştırmalı dizi verilerini kullandılar. Altı sınıf belirlenmiştir: L, S, V, G, GH ve GR.
Orijinal L sınıfı, referans suşu içerir ve çoğunlukla virüsün ortaya çıktığı Asya'daki dizilerin temsilcisidir. Bilim adamları, bu sınıftaki virüslerin yavaş yavaş ortadan kaybolduğunu ve dizilen genomların sadece% 7'sini oluşturduğunu söylüyor.
Çalışmaya göre, Ocak 2020'nin başında bildirilen ilk dizilerle birlikte S sınıfı bir sonraki ortaya çıktı. S sınıfındaki virüsler azalmaktadır, ancak ABD ve İspanya'nın bazı bölgelerinde hala bulunabilirler.
Çalışma, V sınıfı ve orijinal G sınıfındaki virüslerin 2020 Ocak ayının ortalarında hemen hemen aynı zamanlarda ortaya çıktığını buldu. G sınıfından mutasyona uğrayan GH ve GR türleri, Şubat 2020'nin sonuna doğru bir aydan uzun bir süre sonrasına kadar tespit edilmedi.
G sınıfından virüsler, SARS-CoV-2'nin artan bulaşıcılığıyla bağlantılı bir mutasyon içerdikleri için haberlerde özellikle dikkat çekiyor. D614G olarak adlandırılan bu değişikliğin, SARS-CoV-2'nin hücreleri enfekte etmesine yardımcı olan viral yüzey proteini olan başak proteininde gerçekleşeceği tahmin ediliyor.
Araştırmada yazarlar, "SARS-CoV-2'nin dolaşımdaki sınıfları arasındaki klinik ve moleküler farklılıklar hakkında şu anda çok az kanıt var" diyor. Örneğin, bir çalışma Spike proteinindeki D614G mutasyonunun daha yüksek vaka ölüm oranlarıyla ilişkili olabileceğini göstermiştir. Bununla birlikte, bu koronavirüs gelişmeye devam ettikçe, klinik ve farmakolojik yansımalarla, genomik dizilerin yanında kesinlikle yeni özellikler ortaya çıkacak veya mutasyona uğrayacaktır. "
G ve G'den türetilmiş sınıflardan virüsler şu anda en yaygın ve en hızlı büyüyen viral alt popülasyondur ve küresel olarak tüm sekansların% 74'ünü oluşturur. Genel olarak, G ve GR clade virüsleri Avrupa'da en sık görülürken, GH sınıfı Amerika'da daha yaygındır.
Yazarlar, bu çalışma tarafından belirlenen altı farklı sınıfa ek olarak, mevcut sınıflandırmanın ötesinde yeni mutasyonların ve sınıfların ortaya çıktığını da bildirmişlerdir.
Giorgi, "Nadir genomik mutasyonlar, dizilenen tüm genomların% 1'inden daha azdır" diye açıklıyor. Ancak, işlevlerini belirleyebilmemiz ve yayılmalarını izleyebilmemiz için onları incelememiz ve analiz etmemiz çok önemli. Tüm ülkeler, virüs genom dizileri hakkındaki verilere erişim sağlayarak nedene katkıda bulunmalıdır. "
Mercatelli D and Giorgi FM (2020) Geographic and Genomic Distribution of SARS-CoV-2 Mutations. Front. Microbiol. 11:1800. doi: 10.3389/fmicb.2020.01800
+ Tüm Referansları Göster