
Sağlıklı bir hayat sürmek için günlük bol miktarda su tüketilmesi gerektiği herkesçe bilinen ve uygulanmaya çalışılan bir gerçek. ABD merkezli yapılan bir çalışmada ise 18.300 erişkinin yeme içme alışkanlıkları incelendi ve günlük su tüketimini arttıran insanlarda günlük kalori, doymuş yağ, şeker, sodyum ve kolesterol alımının azaldığı tespit edildi.
Günlük su tüketimlerini bir ile üç bardak arasında artıran insanlarda günlük total enerji alımı 68 ile 205 kalori arasında azalırken, sodyum alımı da 78 ile 235 miligram arasında azaldı. Aynı zamanda bu insanlar 5 ile 18 gram arasında daha az şeker tüketirken 7 ile 21 miligram arasında daha az kolesterol aldılar.
Su tüketiminin artması ile yeme içme dengesinde görülen bu iyileşmelerin vücut ağırlığı, ırk, etnik köken, eğitim ve gelir düzeyinden bağımsız olarak tüm bireylerde benzer olduğu görüldü. Bu bulguların toplumsal eğitimlerle günlük sıvı alımında suyun önemini daha net bir şekilde vurgulamak üzere kullanılması planlanıyor.
Ulusal sağlık ve beslenme değerlendirmesi anketi uygulamasına göre kişilerin günlük içtiği su miktarı ortalama 4,2 bardak olup bu da günlük sıvı alımının yaklaşık %30’una denk geliyor. Katılımcıların günlük ortalama kalori tüketiminin ise 2157 kalori olduğu ve bunun içinde 125 kalorilik kısmı şekerle tatlandırılmış içeceklerden oluştuğu belirlendi. Eğer kişiler günlük su tüketimlerini %1 bile arttırsalar günlük enerji alımlarında 8,6 kalorilik bir azalma sağlayabilirler.
Çalışmada su tüketiminin arttırılması ile en iyi sonuçların erkeklerde, genç ve orta yaşlı erişkinlerde elde edildiği görülüyor. Tabi bu gruptaki insanların günlük kalori alımları daha yüksek olduğu için sonuçlar etkilenmiş olabilir. Sonuç olarak su tüketiminin arttırılması ile daha sağlıklı bir yaşam sürülebileceği bu büyük popülasyonlu çalışma ile gösterilmiş oldu.
An R et al. Plain water consumption in relation to energy intake and diet quality among US adults, 2005-2012. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 2016; DOI: 10.1111/jhn.12368
+ Tüm Referansları Göster