
Uyku iyi bir sağlık için önemlidir. Aslında, hayatta kalmak için tıpkı yiyecek ve suya ihtiyacımız olduğu gibi uykuya da ihtiyacımız var. Bu yüzden hayatımızın üçte birini uyuyarak geçirmemiz şaşırtıcı değil. Uyku sırasında birçok biyolojik süreç gerçekleşir: Beyin yeni bilgileri depolar ve toksik atıklardan kurtulur. Sinir hücreleri iletişim kurar ve yeniden yapılanır, bu da beynimizin sağlıklı çalışmasını destekler. Vücut, hücreleri onarır, enerjiyi geri yükler ve hormonlar ile proteinler gibi molekülleri serbest bırakır. Bu süreçler genel sağlık durumu için oldukça önemlidir. Bu süreçler olmadan, vücudunuz düzgün çalışamaz. Enerji tasarrufu teorisine göre, enerjiden tasarruf etmek için uykuya ihtiyacımız var. Bu kavram, uyku sırasında metabolik hızımızın düşmesiyle desteklenmektedir. Ayrıca, vücudun yiyecek bulmasının daha zor olduğu gece saatlerinde daha az enerjiye ihtiyacı olduğu söylenir. Onarıcı teori denilen başka bir teori, vücudun kendini yenilemek için uyumaya ihtiyacı olduğunu söylüyor. Bu teoride ana fikir, uykunun hücrelerin onarılmasına ve yeniden büyümesine yardımcı olması fikridir. Bu teori, kas onarımı, protein sentezi, doku büyümesi ve hormon salınımı gibi uyku sırasında meydana gelen birçok önemli süreç tarafından desteklenir.
Beyin Fonksiyonu
Beyin plastisite teorisi, beynin düzgün çalışması için uyku gerektiğini söylüyor. Bu durum özellikle nöronlarınızın veya sinir hücrelerinizin yeniden düzenlenmesini sağlar. Uyurken, beyninizin glimpatik (atık temizleme) sistemi merkezi sinir sisteminden atıkları temizler. Gün boyunca beyninizde biriken toksik maddeleri temizler. Bu durum, sabah uykudan uyandığında bir kişinin beyninin iyi çalışmasını sağlar. Uyku; hafıza, problem çözme becerileri, öğrenme, yaratıcılık, karar verme, odaklanma ve konsantrasyon gibi beyin fonksiyonunun birçok yönünü etkiler. Benzer şekilde, duygusal sağlık için de uyku gereklidir. Uyku sırasında, duyguları düzenleyen alanlarda beyin aktivitesi artar. Aktivitedeki bu değişiklik uygun beyin fonksiyonunu ve duygusal stabiliteyi destekler. Örneğin, amigdala korku tepkisinden sorumludur. Stresli bir durum gibi algılanan bir tehditle karşılaştığınızda tepkinizi kontrol eden şey budur. Yeterince uyuduğunuzda, amigdala daha uyumlu bir şekilde cevap verebilir. Ancak uykusuz kalırsanız, amigdalanın aşırı tepki göstermesi daha olasıdır.
Uyku bizi sağlıklı ve verimli tutar. Vücudunuzun ve beyninizin onarılmasını, yenilenmesini ve yeniden enerjisini toparlamasını sağlar. Yeterince uyuyamazsanız, zayıf hafıza ve odaklanamama, zayıf bağışıklık ve ruh hali değişimleri gibi yan etkiler yaşayabilirsiniz. Çoğu yetişkinin bir gecede 7 ila 9 saat uykuya ihtiyacı vardır. Uyku sorunu yaşıyorsanız, bir doktorla veya uyku uzmanıyla konuşun. Altta yatan nedeni belirleyebilir ve uykunuzun kalitesini artırmaya yardımcı olabilirler.
Nunez, K. What Is the Purpose of Sleep? Healthline Medical Journal. reviewed by Raj Dasgupta, MD on January 7, 2020
+ Tüm Referansları Göster