
Araştırmacılar eskilerin "soğuk algınlığını besle, ateşi aç bırak sözünü incelediler. Yale Üniversitesi’nden bilim insanları bilim insanları hastalıklı fare modellerinde enfeksiyon sırasında gıda sağlamanın etkilerini incelediler ve enfeksiyonun bakteriyel ya da viral olmasına bağlı olarak farklı sonuçlar buldular. Çalışmada bakteriyel enfeksiyonlu fareler beslendiğinde ölürken, viral enfeksiyonlu farelerin beslendiğinde yaşadığı görüldü.
Araştırmacılar beslenmenin hem olumlu hem de olumsuz olarak ne kadar ciddi etkisi olduğunu gördüklerine şaşırdıklarını söylediler. Anoreksinin hastalık sırasında bütün insanlar ve hayvanlarda yaygın bir davranış olduğunu söyleyen araştırmacılar, bu davranışın bulgularına göre belli tür enfeksiyonlarda çok güçlü koruyucu etkisinin olduğunu fakat diğer enfeksiyonlarda tam tersi etkisi olduğunu eklediler.
İlk dizi deneylerde araştırmacılar fareleri genelde besin zehirlenmesinin etkeni olan Listeria Monocytogenes bakterisi ile enfekte ettiler. Deneyde farelerin doğal olarak yemek yemeyi kestiği ve devamında iyileştikleri görüldü. Öte yandan farelerin bu dönemde zorla beslendiği zaman öldükleri görüldü. Çalışmanın sonrasında araştırmacılar besinleri bileşenlerine ayırdılar ve ölümcül reaksiyonların fareler protein ve yağ ile değil glikoz ile beslendiğine ortaya çıktığını gördüler. Farelere glikoz metabolizmasını engelleyen 2-DG kimyasalı verildiğinde, glikoz ile beslenseler bile farelerin enfeksiyonu atlattıkları görüldü.
Araştırmacılar aynı çalışmayı viral enfeksiyonu olan farelerle yaptıklarında ise tam tersi etkiler gözlemlediler. Bir tür grip virüsü olan A/WSN/33 ile enfekte edilen fareler zorla glikoz ile beslendiğinde hayatta kalırken, yemek verilmediğinde ya da 2-DG verildiğinde öldükleri gözlemlendi.
İleri çalışmalar farenin öldüğü enfeksiyon çeşidine bağlı olarak beynin farklı bölümlerini gösterdi. Araştırmacılar bunun bağışıklık sisteminin farklı bölgelerinin aktive olmasına bağlı olarak farklı metabolik ihtiyaçların ortaya çıkmasına bağladı.
Çalışmanın devamında diğer bir yayın hastalık davranış değişikliği olan uyku değişimlerini incelemeyi hedefleyen araştırmacılar böylelikle bağışıklık sisteminin enfeksiyonlarla nasıl savaştığını anlamayı umut ediyorlar.
Bilim insanları özellikle sepsisteki hastaların nasıl beslenmesi gerektiği ile ilgili olarak klinik çalışma tasarımları üzerinde hızlı bir etkisi olacağını söylüyorlar. Sepsisin hastane yoğun bakımlarının büyük bir sorunu olduğunu söyleyen araştırmacılar, geçmişte bu hastaların beslenmesi ile ilgili çalışmaların yapıldığını ve karışık sonuçlar ortaya çıktığını belirttiler. Bu durumun sebebini bu çalışmalarda enfeksiyonların viral ya da bakteriyel olarak ayrılmamış olmasına bağlayan bilim insanları gelecekteki bilimsel araştırmaların kendi çalışmalarındaki bulgulara dayanması gerektiğini söylediler.
Wang et al. Opposing Effects of Fasting Metabolism on Tissue Tolerance in Bacterial and Viral Inflammation. Cell, 2016 DOI: 10.1016/j.cell.2016.07.026
+ Tüm Referansları Göster