
Antibiyotik direnci, hem tıpta hem de tarımda patojen bakteriler arasında endişe verici bir oranda yayılmaktadır. Hem Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) hem de Dünya Sağlık Örgütü (WHO) antibiyotik direncini "küresel halk sağlığı sorunu" olarak değerlendirmektedir. İnsanlarda ve hayvanlarda antibiyotiklerin aşırı kullanımı, ilaca dirençli "süper mikropların" ortaya çıkmasına neden olmuştur. Aşırı nüfus, küresel göç ve kötü temizlik, ilaç direnci sorununun artmasının nedenlerindendir. Bazı araştırmacılar, ufak enfeksiyonların bir kez daha ölümcül olabileceği bir antibiyotik öncesi döneme dönmenin eşiğinde olduğumuz konusunda uyarmaktadır.
Patojenik bakterilerin gösterdiği iç direnç mekanizmalarına müdahale etmek, antibiyotikleri daha etkili hale getirme ve edinilmiş antibiyotik direncinin yayılımını azaltma potansiyeline sahiptir. Bu bağlamda, bilim adamları, bu süper mikroplara ölümcül etki gösterebilecek böcek ve hatta balık salgıları kaynaklı maddelere odaklanmakta, yenilikçi ve bazen sıra dışı çözümler bulmaya çalışmaktadırlar.
Quebec’teki McGill Üniversitesi’nden araştırmacıları ile Montreal’deki "Institut national de la Scientifique (INRS) işbirliği yaparak yeni bir araştırma yaptılar. Araştırmacılar, yaban mersini suyunun idrar yolu enfeksiyonlarının (İYE) tedavisine yardımcı olduğuna dair yaygın inançtan yola çıkarak, yaban mersinlerinin enfeksiyonlarla mücadele potansiyelini keşfetmeye karar verdiler. Bu nedenle, çalışmaları için Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa ve Escherichia coli dahil olmak üzere İYE, zatürre ve gastroenterite neden olan bakterileri seçtiler.
Düşük Dozlarda Bile Etkili
Araştırmacılar, bakteriyel kültürlere yaban mersini özü uyguladılar ve yaban mersini moleküllerinin kültürleri iki yolla antibiyotiklere daha duyarlı hale getirdiklerini gördüler. İlk olarak, yaban mersini özü bakterilerin zarlarını antibiyotiğe daha geçirgen hale getirdi. İkincisi, bakterilerin antibiyotiği ortadan kaldırmak için tipik olarak kullandıkları mekanizmayı bozdu. Normal olarak, bakteriler laboratuvarda bir antibiyotikle tedavi edildiği zaman, bakteriler zamanla direnç kazanıyordu. Ama bakteriler aynı anda antibiyotik ve yaban mersini ile tedavi edildiğinde direnç gelişmedi.
Yaban mersini özünün çift etkisi, daha düşük dozlarda bile etkili oldu. Hücre kültürlerinde bu mekanizmaları keşfettikten sonra, bilim adamları bulgularını bir böcek modelinde tekrarladılar.
Araştırmacılar, aktivitenin yaban mersininde bulunan proantosiyanidinler adı verilen moleküller tarafından üretildiğini, birkaç farklı proantosiyanidin türü olduğunu ve bu sonucu vermek için birlikte çalışıyor olabileceklerini belirttiler. Hangilerinin antibiyotik ile sinerji içinde en aktif olduğunu belirlemek için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini aktardılar.
Vimal B. Maisuria, Mira Okshevsky, Eric Déziel, Nathalie Tufenkji. Proanthocyanidin Interferes with Intrinsic Antibiotic Resistance Mechanisms of Gram‐Negative Bacteria, Advanced Science 2019.
+ Tüm Referansları Göster