
Saç dökülmesi, kırılgan kemikler, sarkan deri ve hafızada bozulma yaşlanmayla ilişkili sadece bazı başlıklardır. Milyonlarca yıldır insanlar pahalı yüz kremlerini kullanarak yaşlanma süreci ile savaşmaya çalışsalar da çabaları hep sonuçsuz kalmıştır.
Montreal’den bir grup bilim insanı yaptıkları araştırmada yaşlanmanın olumsuz etkileri olmadan uzun bir ömür yaşamanın gizemini çözmeye oldukça yaklaştılar. Araştırmacılar daha önce tanımlanan 6 bitki ekstraktının yaşlanmanın etkilerini farklı sinyal yolaklarını etkileyerek nasıl geciktirdiğini değerlendirdiler. Bu bitkilerin insanlar tarafından tüketilmesinin güvenli kabul edildiğini ve yaş ilişkili hastalıkların başlangıcını geciktirme potansiyellerine dikkat çekildiğini aktardılar. Bu 6 bitkiden 5’inin klinik olarak kanıtlanmış faydalarla sağlığı geliştirici ek gıdalar olarak kullanımının önerildiğini belirttiler.
Araştırmacılar bu bitkiler arasında özellikle beyaz söğüt kabuğu olarak da bilinen salix albanın en etkili yaşlanmayı geciktirici farmakolojik müdahale olduğunu aktardılar. Çalışmalarında bitki ekstraktlarının etkililiğini test etmek için hücresel düzeyde yaşlanma sürecinin insanlarınkine olan benzerliği nedeniyle mayaları kullandılar. İnsanlarda da mayada da yaşlanmanın hızı çeşitli kaskadlar ayrılmış belirli kimyasal reaksiyon setleri ile tanımlanmaktadır. Sinyal yolakları olarak bilinen bu kaskadların geniş yelpazedeki organizmalarda yaşlanmayı düzenlediğini aktardılar.
Araştırmacılar çalışmalarında en iyi bilinen hücresel yaşlanma modeli mayayı kullanarak 6 farklı bitki eksraktının her birinin etkilediği sinyal yolaklarında bilgi akışının nasıl olduğunu izlediler. Sinyal yolaklarından bazılarının bazı besin veya hormonlara cevap olarak aktif hale geldikleri takdirde yaşlanmayı geciktirdiklerini ve bu yolakların yaşlanma-karşıtı ya da ömür uzatıcı yolaklar olarak bilindiğini bununla birlikte diğer bazı sinyal yolaklarının ise belirli hormon ya da gıdalara yanıt olarak aktif hale gelerek yaşlanmayı hızlandırdıklarını ve bunlara da yaşlandırıcı ya da öldürücü yolaklar denildiğini belirttiler. Bu 6 bitki ekstraktının farklı yaşlanma karşıtı ya da yaşlandırıcı yolakları hedef aldıklarını söylediler. Yaptıkları çalışmanın özellikle ileri yaşın kronik semptomları ve hastalıklarını azaltmakta kullanılabilecek potansiyel bir araç olarak kullanılabileceğinin altını çizdiler.
Araştırmacılar bu bitki ekstraktlarının mayalarda kalori kısıtlayıcı diyetin yaşlanmayı geciktirici etkilerini taklit ettiklerini, ılımlı stres yanıtı sağlayarak yaşlanmayı yavaşlattıklarını, şimdiye kadar tanımlanan ömür uzatan kimyasal bileşiklerden daha etkili şekilde ömür uzattıklarını, yaşla ilişkili hastalıklarda sinyal yolakları aracılığıyla yaşlanmayı geciktirdiklerini, içlerinden birinin daha önce tanımlanmamış bir yolak yoluyla yaşlanmayı geciktirdiğini ve maya dışındaki organizmalarda da yaş ilişkili hastalıkların başlangıcını geliştirdiklerini ve ömrü uzattıklarını belirttiler.
Lutchman et al. Six plant extracts delay yeast chronological aging through different signaling pathways. Oncotarget, 2014
+ Tüm Referansları Göster