Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Yemek saatlerimizi günün erken saatlerine veya sonrasına değiştirmenin Tip 2 diyabet geliştirme riskini azaltıp azaltamayacağını incelemek için yenilikçi bir yeni çalışma yapılmıştır. Dr. Denise Robertson, Profesör Jonathan Johnston ve Surrey Üniversitesi'nden lisansüstü araştırmacı Shantel Lynch liderliğindeki Nutrition Bulletin dergisinde özetlenen çalışmanın, gün içinde yediğimiz zamanı değiştirmenin, tipik olarak Tip 2 diyabet gelişimi ile ilişkili olan obezite ve kolesterol seviyeleri gibi risk faktörlerini azaltıp azaltamayacağını araştıracağı bildirilmiştir. Araştırmacılar ekibi ayrıca ilk kez, katılımcılar, arkadaşları ve aileleri ile bu tür değişikliklerin ev yaşamı, iş veya sosyal taahhütler üzerindeki etkisi ve bu tür değişiklikleri yapanların birlikte yaşadıklarının sonuç olarak kendi yemek zamanlarını veya yeme alışkanlıklarını değiştirmekten etkilenip etkilenmediği öğrenmek için bir dizi röportaj yoluyla araştırma yapacaklarını belirtmişlerdir. Benzersiz 10 haftalık çalışma sırasında, Tip 2 diyabet geliştirme riskinin arttığı, orta, yüksek olduğu belirlenen 18- 65 yaş arası 51 katılımcınn üç gruba ayrılacağı bildirilmiştir. Çalışmada, birinci olan kontrol grubundan yeme alışkanlıklarında herhangi bir değişiklik yapmaması, ikinci gruptan gün içindeki yemek yeme saatlerini sabah 7: 00-15: 00 arasında sınırlandırması, üçüncü gruptan ise yemek zamanlarını 12-8 arası ile sınırlandırılmasının isteneceği belirtilmiştir. Katılımcıların, kan basınçlarını, bel ve kalça çevrelerini izlemek ve kan ve idrar örnekleri sağlamak için düzenli olarak Surrey Klinik Araştırma Birimine katılacakları bildirilmiştir. Kayıtlı bir diyetisyenin ayrıca, müdahale süresince gıda tercihlerindeki değişiklikleri belirlemek ve izlemek, katılımcıların bakış yönünü analiz etmek için uzman göz izleme ekipmanı kullanacağı belirtilmiştir.

Tip 2 diyabetle ilişkili risk faktörleri

Önceki araştırmalar, göze bakış yönünün güçlü bir dikkat ve tercih davranışları sinyali olduğunu göstermiştir. Araştırmacılar, öğünlerin tüketilme zamanının günün erken saatlerine veya sonrasına değiştirilmesinin Tip 2 diyabetle ilişkili risk faktörlerini azaltıp azaltamayacağını belirlemek için bu tür ziyaretlerden elde edilen sonuçları ayrıntılı olarak inceleyeceklerini belirtmişlerdir. Araştırmanın kıdemli bilim insanı, Surrey Üniversitesi Beslenme Fizyolojisi Okuyucusu Dr. Denise Robertson, Tip 2 diyabetin, Birleşik Krallık'ta üç milyondan fazla kişide teşhis edildiğini ve 12,3 milyon kişinin bu durumu geliştirme riski taşıdığını, büyüyen bir sorun olduğunu ifade etmiştir. Robertson, bunun, gözlerimiz, kalbimiz ve sinir sistemimizle ilgili ciddi problemler geliştirme olasılığını artırabileceğini belirtmiştir. Robertson, halk sağlığı girişimlerinin genellikle önleme odaklı olarak başlatıldığını, ancak bunların başarısının sınırlı olduğunu da sözlerine eklemiştir. Ayrıca Robertson, bu durumu önlemek için farklı yaklaşımların benimsenmesi gerektiğini vurgulamıştır. PGR öğrencisi ve kayıtlı diyetisyen Shantel Lynch, Tip 2 diyabet ve bununla ilişkili komplikasyonların tedavisinin, NHS üzerinde muazzam bir baskı oluşturduğunu belirtmiştir. Lynch, bu tür gerginliği hafifletmek için, genellikle yaşam tarzı seçimleri olan ve durumun gelişmesine yol açan alanların önlenmesine ve bunlarla mücadele etmeye daha fazla odaklanılması gerektiğini ifade etmiştir. Lynch, hala cevaplanmamış birçok soru olduğunu ve bu araştırma ile alanına katkıda bulunmayı umut ettiklerini belirtmiş bununla birlikte zaman kısıtlamalı beslenmenin Tip 2 diyabet gibi uzun vadeli hastalıkların gelişme riskini azaltmaya yardımcı olup olmayacağını ve bu diyeti gerçek hayatta takip etmenin ne kadar mümkün olduğunu öğrendiklerini sözlerine eklemiştir.

Medikaynak Referanslar

Emily Henderson, Study to examine if changing mealtimes could reduce the risk of Type 2 diabetes, News-Medical, Jan 15 2021

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler