
Son on yılda bilim insanları, vahşi yaşam ve insanlar arasında geçiş potansiyeli olan yüzlerce yeni virüs tanımladı. Ancak hangilerinin yayılma açısından en riskli olduğunu ve dolayısıyla insanlarda daha fazla gözetim için hangilerine öncelik verilmesi gerektiğini nasıl bilebilirler?
California Üniversitesi'nden bilim insanları, bulaşıcı hastalıkların hayvanlar ve insanlar arasında geçiş olan zoonotik bulaşma risklerinin saptanmasında yeni ve bilinen virüslere öncelik vermek için ağ tabanlı modeller oluşturdu.
Communications Biology dergisinde yayınlanan çalışmaları, koronavirüslerin yayılma açısından en riskli grup olduğuna ve gelişmiş gözetim ve araştırma için öncelik verilmeye devam edilmesi gerektiğine dair daha fazla kanıt sağlıyor.
Makine öğrenimi modelleri Veterinerlik Okulu Sağlık Enstitüsü tarafından tasarlandı.
Yeni Virüslere Öncelik Verilmesi
Modeller, koronavirüs ailesinden yeni virüslerin konakçı olarak daha fazla sayıda türe sahip olmasının beklendiğini buldu. Bu, bilinen virüslerle tutarlıdır ve bu virüs ailesinin gözetim için en yüksek önceliğe sahip olması gerektiğini gösterir.
Bilim insanları, zoonotik bulaşma riski ölçümü için her virüse özgü bir önceliklendirme puanı oluşturdu.
Baş Yazar ve Veteriner Epidemiyolog Pranav Pandit: "Gözetim genişledikçe, virüslerle ilişkili verilerle dolup taşmayı umuyoruz. Bu araçlar, gelecekteki pandemilere hazırlanmamıza yardımcı olabilecek yeni virüslerin riskini anlamamıza yardımcı olacak." dedi.
Çevresel Değişim ve Viral Bağlantılar
Model, 2009 ve 2019 yılları arasında yeni keşfedilen 500'den fazla virüse insanların konak olma olasılığını ölçmek için veri odaklı bir ağ kullanıyor.
Konak-patojen ağları, bu tür virüslerin insan sağlığı için oluşturduğu riski anlamak için kritik olan virüslerin ve konaklarının ekolojisi hakkında bilgi sağlar. Bu özellikle değişen iklim ve çevre koşullarında önemlidir. Çevre değiştikçe ve türler buna tepki olarak değişip hareket ettikçe türler arasında viral bulaşma riski artabilir.
Epidemiyoloji ve Ekosistem Sağlığı Profesörü Yazar Christine Johnson: "Bu çalışma, farklı vahşi yaşam türlerinin paylaştıkları virüslerle nasıl birbirine bağlandığını gösteriyor. Çevresel değişim, türlerin hareketi için büyük bir itici güçtür. Virüslerin değişen bir ortamda farklı konaklarla nasıl etkileşime girdiğini ve insan sağlığı için oluşturdukları riski anlamak için kritik öneme sahiptir." dedi.
Yüksek Öncelikler
Koronavirüslere ek olarak, model ayrıca birkaç paramiksovirüsü gelecekteki çalışmalar için yüksek öncelikli olarak sıraladı. Bu virüs ailesiyle ilişkili hastalıklar arasında kızamık, kabakulak ve solunum yolu enfeksiyonları bulunuyor.
Pandit: "Yüzlerce virüsü karakterize etmek çok zaman alıyor ve önceliklendirme gerektiriyor. Ağ tabanlı yaklaşımımız, bu virüslerin ekolojik ve evrimsel yörüngelerindeki erken sinyalleri belirlemeye yardımcı oluyor. Ayrıca virüsler ve konakları arasındaki eksik bağlantıların aydınlatılmasına da yardımcı olabilir." dedi.
University of California - Davis. "Novel coronaviruses are riskiest for spillover: Tool helps quantify zoonotic risk, focus priorities for viral and wildlife surveillance." ScienceDaily. ScienceDaily, 25 August 2022.
www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220825164045.htm
+ Tüm Referansları Göster