Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Foliküler Lenfoma Nedir, Belirtileri, Tedavisi

Foliküler Lenfoma Nedir

Foliküler lenfoma yavaş ilerleyen bir hastalıktır. Bu nedenle semptomlar hiç görülmeyebilir veya zamanla oluşabilir. 

Foliküler Lenfoma Belirtileri

Hastalık bazı durumlarda, hastanın farklı şikâyetlerle yaptırdığı testler sonucunda fark edilebilmektedir. Foliküler lenfoma belirtileri arasında en sık görülenler:

  • Lenf düğümlerinde oluşan şişlik
  • Yorgunluk
  • Ateş
  • Kilo kaybı

Lenf düğümlerinde oluşan şişlik

Lenfomanın en yaygın belirtileri arasında, özellikle boyun ve koltuk altlarındaki lenf düğümlerinde oluşan şişlik ve ağrı vardır. Bu şişlik ve ağrılar, karın veya kasıkta da oluşabilir. 

Yorgunluk

Foliküler lenfoma hastalığında çoğu zaman hastalar yorgunluktan şikâyet eder. Günlük alışkanlıklarınıza engel olan bir yorgunluğunuz varsa doktorunuzla muhakkak görüşün.

Ateş

Hastalığın ilerleyen aşamalarında çoğunlukla ateş ve gece terlemesi görülür. 

Kilo kaybı

Ateş ve gece terlemelerine ek olarak, açıklanamayan, ani kilo kayıpları da foliküler lenfoma hastalığının ileriki evrelerinde oluşabilir.  

Foliküler lenfoma hastaları, normal sindirimi ve idrara çıkmayı engelleyen abdominal tümör geliştirme riski altındadır. Foliküler lenfoma yavaş ilerlediğinden semptomlar yıllarca fark edilmeyebilir.

Foliküler Lenfoma Tedavisi

Foliküler lenfoma tedavisi, hastalığın evresine ve bulunduğu bölgeye göre farklılık gösterir. Hastalığın tedavisinde en yaygın kullanılan yöntemler radyasyon ve kemoterapidir. Kemoterapi ve radyasyonla hastalık yavaşlatılabilir ve hastanın ömrü uzatılabilir. 
Foliküler lenfoma kemoterapi tedavisi, çoğunlukla diğer tedavi yöntemleriyle birleştirilerek kullanılır. 
 

Referanslar :

1- Barekman CL, Aguilera NS, Abbondanzo SL (July 2001). "Low-grade B-cell lymphoma with coexpression of both CD5 and CD10. A report of 3 cases"Arch. Pathol. Lab. Med.125 (7): 951–3.

2- Dreyling, M., et al., Newly diagnosed and relapsed follicular lymphoma: ESMO Clinical Practice Guidelines for diagnosis, treatment and follow-up. Ann Oncol, 2014. 25 Suppl 3: p. iii76-82.

3- Bosga-Bouwer AG, van Imhoff GW, Boonstra R, et al. (February 2003). "Follicular lymphoma grade 3B includes 3 cytogenetically defined subgroups with primary t(14;18), 3q27, or other translocations: t(14;18) and 3q27 are mutually exclusive"Blood 101 (3): 1149–54.

4- Cheson, B.D., et al., Recommendations for initial evaluation, staging, and response assessment of Hodgkin and non-Hodgkin lymphoma: the Lugano classification. J Clin Oncol, 2014. 32(27): p. 3059-68.

5- Lister TA, Crowther D, Sutcliffe SB; et al. (November 1989). "Report of a committee convened to discuss the evaluation and staging of patients with Hodgkin's disease: Cotswolds meeting"J. Clin. Oncol. 7 (11): 1630–6.

6- Lymphoma, Follicular at eMedicine. http://emedicine.medscape.com/article/203268-overview

7- Sehn LH, Fenske TS, Laport GG. Follicular lymphoma: prognostic factors, conventional therapies, and hematopoietic cell transplantation. Biol Blood Marrow Transplant 2012;18(1 Suppl):82-91.

8- Dreyling M; ESMO Guidelines Working Group. Newly diagnosed and relapsed follicular lymphoma: ESMO Clinical Practice Guidelines for diagnosis, treatment and follow-up. Ann Oncol 2010;21(Suppl 5):181-183.