Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Nöroloji

Nöroloji; sinir sisteminin yapısını, hastalıklarını ve fizyolojisini inceleyen bilim dalıdır. Genel olarak, beyin, beyin sapı, omurilik ve çevresini inceler. Teşhis ve tedavi dışındaki tedavi uygulamalarını içerir.

Tedavi Alanları/Hastalıklar - Nöroloji
Nöroloji alanındaki hastalıklar
Nöroloji alanının ilgilendiği hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili bilgi alın

Nöroloji

Sürekli ve şiddetli baş ağrıları, baş dönmesi, el, kol ve ayaklarda hissizleşme ve uyuşma, bayılma, görme bozuklukları, unutkanlık, ellerde yaşanan istemsiz titremeler gibi şikayetlerle ilgilenen nöroloji bilim dalı çok kapsamlıdır.

Beyin, omurilik ve sinir sistemi vücudun tüm çalışma sistemini kontrol etmektedir. Ve sinir sistemi içerisinde birtakım şeyler ters gitmeye başladığında ve yanlış çalıştığında ya da çalışmadığında konuşma, hareket etme ve hatta nefes alma gibi birçok konuda sorun yaşanabilir. Tüm bu sorunların kökenleri ve tedavi yöntemleri nöroloji biliminde gizlidir.

Nöroloji nedir?

Nöroloji bilimi, beyin, kan damarları ve sinirlerle beraber kasları içeren sinir sitemi bozuklukları ile uğraşan bilim dalıdır. Köken olarak sinir anlamına gelen “nöron” ve çalışma anlamına gelen “logia” kelimelerinin birleşmesinden oluşmuştur. Genel olarak hörolojinin çalışma alanları ise;

  • Otonom
  • Merkezi sinir sistemi ve
  • Periferik sinir sistemidir.

Nöroloji alanında çalışma yapan uzmanlara ise nörolog adı verilmektedir. Nöroloji bilimi ileri derece tekniklere başvuran bir bilim dalıdır.

Nöroloji beyin ve beyin hastalıkları ile ilgilenen bir tıp alanıdır. Daha çok felç, epilepsi, sara, Alzheimer, bunama, Parkinson, unutkanlık ve uyku bozuklukları gibi konularla ilgilenen Nöroloji diğer uzmanlık alanları ile birlikte çalışmaktadır. 

Nörolojik Hastalıklar

Nöroloji çok geniş bir çerçeveyi etkiler. Çünkü nöroloji otonom sinir sistemi, merkezi sinir sistemi ve periferik sinir sisteminin etkisi altındaki birçok alanda ortaya çıkabilecek hastalıklarla ilgilenmektedir. 

Vücudumuzun yaşamsa anlamda en hassas yapılarını oluşturan otonom, merkezi ve periferik sinir sistemlerinde meydana gelen olumsuzluklar nedeniyle ortaya çıkan nörolojik hastalıklar konusunda hızlı ve erken teşhis oldukça önemli bir konudur. Eğer tetkiklerde ve teşhis koymada gecikilecek olursa geri dönülemez hasarlar ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle nörolojik rahatsızlıklar yaşayan kişilerin acil bir şekilde en yakın nöroloji uzmanı ile görüşerek erken tanı sonrasında acilen tedavi sürecine başlaması gerekmektedir. 

Nörolojik Hastalıklar Hangileridir?

Nöroloji alanı, beyin, omurilik, çevresel sinirler ve kas hastalıkları gibi bölümleri inceleyen, cerrahi yöntem dışında tedavi yöntemlerini kullanan bir bilim dalıdır. Hastanelerde sinir hastalıkları ile ilgili bir bölüm olarak tanımlanan nörolojik hastalıklar arasında en çok bilinen ve karşılaşılan hastalıklar ise epilepsi, Parkinson, Alzheimer, migren ve tümör hastalıkları gelmektedir.

Nörolojik Hastalıkların Belirtileri Nelerdir?

Uzun süreli baş ağrıları, boyun ve sırt hatta bel bölgesine inebilen ağrılar ya da uyku bozukluğu gibi anomaliler nörolojik hastalıkların belirtileri olarak nitelendirilebilir. Genel olarak beyin ve beyin hastalıkları ile ilgilenen tıbbi bir uzmanlık alanı olan nörolojinin ilgi alnına giren bu belirtiler ortaya çıktığında mutlaka en kısa süre içerisinde birtakım tetkiklerle birlikte değerlendirilmelidir. Çünkü özellikle nörolojik hastalıklarda erken teşhis ve tedaviye başlanması iyileşme açısından oldukça önemlidir. Hatta aksi takdirde hayati riskler dahi ortaya çıkabilmektedir.      

Beyin ve sinir hastalıklarında da diğer hastalıklarda olduğu gibi bir takım bedensel ağrılar ya da olumsuz belirtilerle karşılaşılmaktadır. Bu anlamda nörolojik hastalıkların belirtileri konusunda bir değerlendirme yapmak gerekirse, hastalar genellikle aşağıdaki belirti ve şikayetlerle nöroloji uzmanlarından yardım almayı düşünürler:

  • Bağ ağrısı
  • Baş dönmesi
  • Bayılma
  • Uyku bozuklukları
  • Ellerde titreme ve istemsiz hareketler
  • Hareket bozuklukları
  • Şuur bozuklukları
  • Unutkanlık
  • Bel ağrısı
  • Denge kaybı

Tüm bu şikayet ve belirtiler aşırı yorgunluk ya da stres gibi nedenlerden de kaynaklanabilmektedir. Ancak yine de bu belirtilerde bir ya da birkaçını yaşıyorsanız mutlaka bir nöroloji uzmanına danışmanızda fayda var.

 

Devamını Göster