Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Onkoloji

Onkoloji; vücutta varolan tümörlerin oluşumu, nedenleri, tanısı, tedavisi ve kalıtımla ilişkisini inceleyen bilim dalıdır. Kanserli hücreleri incelediği gibi kanserli olmayan hücreleride inceler. Bu onkolojinin ilgilendiği dalları genişletir. Kanserin ilaçla tedavisi anlamına gelen Kemoterapi uygulamalarını inceleyen tıbbi onkoloji aynı zamanda kanserden korunma, kanser taraması ve erken tanı uygulamalarını da inceler.

Tedavi Alanları/Hastalıklar - Onkoloji
8 Mart 2023

Bağışıklık Sistemi Kanser Tanısına Yardımcı Olabilir

En ölümcül kanser türlerinden biri safra yolu kanseridir.

15 Şubat 2023

Tıbbi Onkoloji Hastalarının Bakımında Beslenmenin Rolü

Kanser bakımında beslenme konusundaki gelişmelerin farkında olunması ve bu bilgilerin klinik uygulamaya dönüştürülmesi, onkoloji uzmanlarının onkoloji ve beslenme yaklaşımlarını etkin bir şekilde birleştirmesi için önemlidir.

Onkoloji alanındaki hastalıklar
Onkoloji alanının ilgilendiği hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili bilgi alın

Onkoloji

Temelde bir bilim dalı olarak ifade edilen onkoloji, hücrelere yönelik inceleme gerçekleştirmektedir. Şöyle ki kanserli olan hücrelerin oluşumundan kalıtımla ilişkisine kadar pek çok durumun araştırılması esas alınır. Temelde ise vücutta oluşan tümörlerin incelenme dalıdır.

 

Onkoloji Alanı Hastalıkları

Yukarıda da belirttiğimiz üzere kanserli hücrelerin incelemesi esas alınır. Bu anlamda kanser immünolojisi, onkoloji hastalıkları arasında başı çekmektedir. Akabinde akciğer kanseri de geliyor. Bunların dışında;

  • Meme kanseri
  • Mesane kanseri
  • Mide kanseri
  • Cilt kanseri

 

Beyin tümörlerine yönelik dahi incelemelere yer verilir. İlk başta kanserli hücre ya da tümöre yönelik oluşum nedenlerine göz atılır. Tanı ve tedavi evrelerini geçilir. Aynı zamanda katılımla ilişkisi olup olmadığı da incelemeler neticesinde ortaya çıkarılır. Tüm bu evrelerin devamında ise kemoterapi uygulamalarına geçilmektedir.

 

Tıbbi Onkoloji Nedir?

Belirtilerin ortaya çıkması ile beraber hastaların onkoloji alanında incelenmesi esas alınır. Bu aşamada kanser taraması için tıbbı onkoloji dalı devreye girmektedir. Sadece kanser taramasına yönelik işlemlere yer verilmiyor. Tıbbi onkoloji aynı zamanda;

  • Kemoterapi uygulamalarını analiz etmektedir.
  • Kanserdan korunma uygulamalarını da incelemektedir.
  • Erken tanı uygulamalarına yönelik ciddi çalışmalara imza atılmıştır.

 

Onkolojinin Alt Dalları Nelerdir?

Mesane kanseri belirtisi nelerdir göz atanların beraberinde onkoloji dalına uğramaları ve erken tanı imkanlarından faydalanmaları gerekir. Bu aşamada hem kadınlara hem de erkeklere özel olarak farklı onkoloji dalları evreye girmektedir. Örneğin jinekolojik onkoloji; kadın üreme organına yönelik kanser hücrelerini incelemektedir. Pediatrik onkoloji ise çocuklarda ki kanser hücrelerini inceliyor. Bunların dışında;

  • Medikal onkoloji
  • Radyasyon onkoloji
  • Cerrahi onkoloji

Örneğin beyin tümörü gtedavisi adına cerrahi onkoloji çalışma göstermektedir. Biyopsi işlemlerinin bu dalda yürütülmesi esas alınır. Tümörün çıkarılmasına yönelikte gerekli ameliyatların uygulanması söz konusudur. Başta belirtiler arkasından tanı ve tedavi evrelerine yer verilir.

 

Onkoloji Dalı ve Doktorları

Yukarıda da belirttiğimiz gibi temelde bir bilim dalı olarak ifade edilmektedir. İç hastalıkların bir alt dalıdır. Bu anlamda kanser bilimine yönelik çalışmaların gerçekleştirilmesi esas alınmakta. Yukarıda da belirttiğimiz gibi mideden mesaneye kadar pek çok kanser türünün; tanı ve tedavisin yönelik uygulamalara yer verilir. Doktorları da bu alanda uzmanlaşmış kişilerdir. Ve de ‘onkolog’ olarak ifade edilmektedir.

 

Radyoterapi Nedir?

Onkoloji dalında hücre incelemeleri gerçekleşir. Özellikle de kanserli hücrelerin oluşum neticesinde tedavi evreleri ifade edilir. Başta da radyoterapinin uygulanması esas alınmaktadır. Özel bir enerji türü olan radyoterapi, kanserli hücrelerin son bulması adına uygulanmaktadır. Hatta sadece kansere yönelik değil ciddi birkaç hastalıkta da uygulanır. Bir diğer adı ile ışın tedavisi şeklinde ifade edilir. Işınların hücreleri öldürme gücü bulunuyor. Aynı zamanda çoğalmalarına engel olmak için kanserin başlangıç evrelerin uygulanır. Nitekim çoğalıp dağılması durumunda kanserin evresi yükselir.

Devamını Göster