Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Karaciğer Kanseri Nedir, Belirtileri, Tedavisi

Karaciğer kanseri belirtileri arasında sarılık ve sağ tarafınızdaki göğüs kafesinin altında doluluk bulunur. Risk faktörleri arasında diğer karaciğer hastalıkları, diyabet ve erkek olmak yer alır. ABD'de birincil karaciğer kanseri vakalarının sayısı günümüzde artmaktadır.

Karaciğer Kanseri Nedir?

Kanser, anormal hücreler çok hızlı büyüdüğünde ve normal hücreler için daha az yer bıraktığında ortaya çıkan bir hastalıktır.

Karaciğer kanseri iki şekilde sınıflandırılabilir. Birincil (primer) karaciğer kanseri, karaciğer dokusunda başlayan kanserdir. Primer karaciğer kanserinin en yaygın türü hepatosellüler karsinom olarak adlandırılır. İkincil karaciğer kanseri, vücudun başka bir yerinde başlayan ve karaciğere taşınan kanserdir. Bu tip, metastatik karaciğer kanseri olarak da adlandırılır.

Karaciğer Ne Yapar?

Karaciğer vücuttaki en önemli organlardan biridir. Karaciğer lob adı verilen bölümlere ayrılmıştır ve kan için bir filtre görevi görür. Daha sonra vücuttan atık olarak atılan zararlı maddeleri kandan alır. Karaciğer ayrıca:

  • Yağları sindirmeye yardımcı olan bir sıvı olan safrayı yapar.
  • Enerji için kullanılan şeker gibi gıdalardan diğer besinleri sindirir ve depolar.
  • Kanın pıhtılaşmasını sağlayanlar da dahil olmak üzere birçok vücut işlevi içinkullanılan maddeler üretir.

Karaciğer kanserinin evreleri nelerdir?

Karaciğer kanseri evreleri aşağıdakileri içerir:

Evre I: Sadece karaciğerde bir tümör bulunur.

Evre II: Bir tümör bulunur, ancak kan damarlarına yayılmıştır veya birden fazla tümör vardır, ancak hepsi 3 cm'den küçüktür.

Evre III: Bu evrede birden fazla tümör vardır ve bunlardan biri en az 5 cm'den büyüktür veya kanser karaciğeri aşarak büyük kan damarlarına, başka bir organa veya lenf bezlerine ilerlemiştir.

Evre IV: Kanser, akciğerler veya kemikler gibi vücudun diğer yerlerine ve ayrıca lenf düğümlerine yayılmıştır.

Geri dönen karaciğer kanseri de tekrarlayan olarak adlandırılabilir. Tekrarlayan karaciğer kanseri karaciğerde veya vücudun herhangi bir yerinde geri gelebilir.

Karaciğer Kanserinin Belirti ve Semptomları Nelerdir?

Karaciğer kanseri erken evresindeyken hiçbir semptom göstermeyebilir. Karaciğeriniz hasar görmüş ise, aşağıdaki belirtileri fark edebilirsiniz:

  • Göğüs kafesinin altında bir yumru veya karnın sağ tarafında ağrı veya sağ omzun yakınında ağrı hissi
  • Sarılık (cildin ve gözlerin sararmasına neden olan bir hastalık).
  • Açıklanamayan kilo kaybı, mide bulantısı veya iştahsızlık.
  • Aşırı yorgunluk
  • Koyu renkli idrar.
  • Şişkinlik.

Hepatit gibi karaciğer hastalıklarından da karaciğer kanseri gelişebilmektedir. Siroza sahip olmak da riski arttırmaktadır.. Ancak karaciğer kanserine yakalanan bazı kişilerde başka karaciğer hastalığı bulunmamaktadır.

Karaciğer Kanseri İçin Risk Faktörleri Nelerdir?

Bir risk faktörü, bir hastalık geliştireceğiniz anlamına gelmez, ancak bir hastalığa yakalanma şansınızı artırır. Karaciğer kanseri için risk faktörleri şunları içerir:

  • Hepatit B veya C (karaciğere saldıran viral hastalıklar) veya siroz (kalıcı karaciğer hasarı ve fonksiyon azalması) dahil olmak üzere başka karaciğer hastalıklarına sahip olmak.
  • Şeker hastası olmak.
  • Obez olmak.
  • Erkeklerin karaciğer kanserine yakalanma olasılığı kadınlardan daha fazladır.
  • Uzun bir süre boyunca çok fazla alkol almak.
  • Küflü ekinlerin yaptığı bir tür zehire maruz kalmak.
  • Ailede siroza (ailelerde görülen karaciğer hastalıkları) neden olabilen karaciğer hastalığı öyküsü olması da bir risk faktörüdür.

Karaciğer Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Doktorunuz, fizik muayeneniz sırasında yeterli bulgu bulursa karaciğer kanseri teşhisinden şüphelenebilir. Doktorunuz aşağıdakiler gibi başka testler isteyebilir:

Kan testleri: Bir serum belirteci testi, kansere bağlı belirli maddelerin miktarlarını ölçer. Karaciğer kanseri, siroz ve hepatit için, madde alfa-fetoprotein (AFP) daha yüksek seviyelerde görünebilir. Yüksek seviyelerde AFP, bir tümör belirteci olarak kabul edilir. Karaciğer enzimlerinin yüksek seviyelerini gösteren karaciğer enzim testleri de karaciğer hastalığına işaret edebilir.

Ultrason (sonografi): Bu test, yumuşak doku yapılarınızın resimlerini sağlar.

Bilgisayarlı Tomografi (CT Taraması): Bu özel röntgen türü organların ayrıntılı görüntülerini alır.

Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI): Bu test, büyük bir mıknatıs, radyo dalgaları ve bir bilgisayar kullanarak insan vücudunun çok net görüntülerini üretir.

Anjiyogram: Bu test sırasında, karaciğer dokusunu ve herhangi bir tümörü göstermek için bir artere bir boya enjekte edilir.

Laparoskopi: Doktor, mide bölgesindeki karaciğeri ve diğer organları gözlemlemek için ışıklı (laparoskop) ince bir tüp kullanır.

Biyopsi: Mikroskop altında incelenmek üzere dokunun çıkarılması. Bir laparoskop kullanılarak yapılabilir. Kanseri belirlemenin en güvenilir yolu biyopsidir.

Karaciğer Kanseri Riskini Azaltmak

Karaciğer kanserini tamamen önleyemeseniz de karaciğer kanserine yakalanma riskinizi azaltmak için aşağıdakileri yapabilirsiniz:

  •  Siroza yol açan davranışlardan kaçının. Aşırı ve düzenli alkol tüketiminden uzak durun. Alkolsüz yağlı karaciğer hastalığını önlemek için sağlıklı bir kiloya ulaşın veya bu kiloyu koruyun.
  •  Hepatit B aşısı olun. Bu aşı neredeyse herkes için güvenlidir. Doktorunuza hepatit A aşısını sorun.
  •  Güvensiz cinsel ilişki, IV uyuşturucudan uzak durarak ve size temiz iğneler kullandığını kanıtlayamayan herhangi bir dövmeciden dövme veya piercing yaptırmayı reddederek hepatit C'ye yakalanmaktan kaçının.
  •  Herhangi bir karaciğer hastalığınız varsa, doktorunuza ne sıklıkla karaciğer kanseri taraması yaptırmanız gerektiğini sorun..

Referanslar :

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9418-liver-cancer